torsdag 27 oktober 2016

Så var det nyår igen - eller Happy Deepavali

Nu var det dags att fira nyår igen! Vi gör ju det som bekant i alla fall tre gånger om året, vilket är en av tjusningarna med att leva i ett mångkulturellt samhälle. Här firar man högtiderna oavsett vilken av de fyra officiella religionerna som ligger bakom, och det är inte dumt alls om man säger så. Dels är det naturligtvis trevligt att få många helgdagar, men framför allt är det spännande att sätta sig in de andra religionernas högtider, varför och hur de firas.


Deepavali är hinduernas motsvarighet till vårt nyår och firas i flera dagar och man firar det godas seger över det onda, ljusets seger över mörkret. Det har varit fantastiskt färgsprakande i Little India under en längre tid och allt kulminerar till helgen. Där vi bor har ett antal balkonger smyckats med blinkande ljus i alla tänkbara färger och jag lovar att våra julgransljus ligger i lä här.


Under den här perioden är det mer kaos än vanligt i stadsdelen Little India då alla ska förse sig med nya kläder och allt som behövs till festmaten som ska lagas. Dessutom ligger det en konstant blomdoft över hela området från de blommor som knyts ihop till kransar i stånden utefter vägarna. Blommorna dekorerar man sina nystädade hem med samt dekorerar brickorna med godis som ska serveras under högtiden.Varje år sätts det upp en speciell "Deepavali-marknad" där man kan hitta allt man kan tänkas behöva för att kunna fira ordentligt. (troligen kan man hitta allt man behöver och lite till!)Att det är mycket ljus överallt förklaras genom legenden om Lord Krishna som återvänder hem efter att ha besegrat och dödat tyrannen Narakasura. Eftersom det är nymåne sker återvändandet i mörker och för att hjälpa honom hitta hem tänder alla människor oljelampor och ställer ut. Det är också betydelsen av ordet "Deepavali", "rad av ljus".


I år kommer vi dock inte att vara kvar i Singapore under helgen utan utnyttjar den där extra helgdagen som det för med sig genom att rymma iväg på en långweekend till Phuket för lite sol och bad. Inte så dumt det heller faktiskt, och jag tror att man klarar av att fira in Deepavalin utan oss...

14 kommentarer:

 1. Härligt med extra långweekends.

  SvaraRadera
 2. Välkommen till Thailand. Hoppas du får bra väder. Det är fortfarande lite opålitligt. Vet inte om det bara är jag men jag har haft problem med att kommentera dina inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda man kan vara säker på är att det i alla fall blir väder ;)
   När det gäller problemen med kommentarerna så får jag väl kika om jag kan hitta någon anledning, inte helt enkelt dock, jag och tekniken...

   Radera
 3. WOW! Det här inlägget var helt i min smak - färgglatt. Å allt firande i Singapore - ja, verkligen inte helt fel. Å eftersom ni uppenbarligen har varit med om det förr så tar ni långhelg i Thailand. Helt rätt. Hoppas att Phuket:s rykte har bättrats på en aning bara;-)

  SvaraRadera
 4. Det är gott om många färgglada högtider här, och visst är det läckert även om det kan bli väl mycket av alla glittriga prylar ibland...

  SvaraRadera
 5. Här lär man sig alltid något nytt. Ha så trevligt i Phuket. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ska göra vårt bästa - och jag tror det kommer att gå rätt bra ;)

   Radera
 6. Verkligen färgsprakande och så vackra bilder!
  Roligt att få lära sej om något jag vet så lite om. Tack!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna stå till tjänst :)
   Ha det bra du med!

   Radera
 7. Så färgsprakande! Det gillar jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta är väldigt färgglatt här och det är så härligt!

   Radera
 8. Härliga bilder från marknaden! Ha en skön långhelg i Phuket!

  SvaraRadera