fredag 14 oktober 2016

Singapore runt, etapp 1


Var kan det passa bäst att börja en vandring runt Singapore om inte vid ett par av de typiska landmärken som finns (Sir Stamford Raffles får ursäkta), nämligen the Merlion och Marina Bay Sands. Med andra ord är tanken att starta och avsluta vid det åtta meter höga vattensprutande Merlion som står vid Marina Bay Waterfront. The Merlion, som är hälften lejon och hälften fisk, ska symbolisera dels Singapores historia som fiskeby och dels det lejon som prins Sang Nila Utama, som enligt legenden fann och grundade Singapore, ska ha sett och döpt landet efter. Därav namnet "Singapura" som betyder "lejonstaden" på sanskrit. Nu tror man inte att det var ett lejon, utan en malaysisk tiger han såg, men eftersom nu det vattensprutande djuret har lejonhuvud kan vi väl fortsätta tro det för att inte krångla till det.


Nu ska ni inte tro att det är helt enkelt att fotografera denna varelse, det är liksom alltid ett gäng till som har samma plan.


I det här området hittar man även Singapores finansdistrikt. Här har det byggts under ett antal år och många skyskrapor har med åren blivit fler "and counting"... Även takbarer är det gott om i området. Bland annat kan man här se byggnaden "One Raffles" där man hittar One Altitude, en takbar på våning 63 med 360 graders vy.Mitt emot på andra sidan vattnet, hittar vi naturligtvis något av det som kommit att bli ytterligare ett välfotograferat landmärke för Singapore, nämligen Marina Bay Sands. Ibland kan jag inte låta bli att undra hur det gick till då byggnaden kom till. Undrar om det kom en liten arkitekt och presenterade sin lysande idé. En idé som innebar att man skulle bygga ett hotell i formen av en 200 meter hög båt (eller något liknande om man föredrar det), där man skulle ha en stor swimmingpool samt ett antal barer och restauranger på "båtdäcket" och 2500 rum fördelade på de ben som båten skulle stå på. Ytterligare ljusa idéer i sammanhanget måste ju då ha varit att bygga ihop hotellet med en jätteanläggning med exklusiva affärer, ett casino, en teater, en isbana, en kanal där man kan åka gondol samt hur många restauranger som helst. Bara en liten idé sådär alltså...


Brevid Marina Bay Sands hittar vi också ett museum, den vackra lotusblomman som inhyser Singapore Art and Science Museum.


Fortsätter man runt Marina Bay Sands så kommer man förbi Gardens by the Bay, en fantastisk park som inte fanns när vi flyttade hit utan kommit till under tiden. De stora stålträden har blivit något av parkens signum där de sträcker sig mot himlen.Här finns även lite om de två gigantiska växthus som man hittar i parken.

Om man fortsätter ytterligare en bit förbi Gardens by the Bay så kommer så småningom till "Marina Bridge" (jo, då det finns mycket "Marina" här!) som leder över till East Coast.
Nu var min plan att gå över bron och fortsätta utefter kusten en bit, men så blev det inte. Det visade sig inte vara helt enkelt att ta sig den biten jag hade tänkt utan det kändes lite otillgängligt, plus att det finns gott om blodsugna myggor som längtar efter lite svettigt skinn att smaka på i sådan här terräng, så jag bestämde mig helt sonika för att gå åt andra hållet för att ta East Coast som etapp 2.Det här innebar att dagens etapp blev åtta kilometer, varav ett antal var åt "fel" håll. Så kan det gå, men det gör inte så mycket, för jag hittade ytterligare en ny promenadväg som kallas "Skyline Walk" vilken jag misstänker kan vara oerhört vacker att gå efter mörkrets inbrott.Åtta kilometer är inte så mycket egentligen, men då vill jag att ni ska komma ihåg att det är 30 grader och luftfuktigheten ligger på runt 80%, så ja, åtta kilometer känns rätt långt - och svettigt även i lugn promenadtakt, bara så ni vet!


16 kommentarer:

 1. Haha, visst är det kul att fundera över hur idén kom till! Gissar att det är många galna idéer också i världen som aldrig blir till verklighet... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen är det så. Det skulle vara lite kul att veta vilka idéer och förslag som funnits.

   Radera
 2. Kan bara säga att din första etapp är i världsklass. Älskar ju skyscrapers och udda byggnader så hotellkomplexet är helt i min smak, liksom skylinen. WOW!

  Åtta kilometer i den värmen - tur att svetten inte tränger igenom skärmen här;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då finns väl risken att de andra etapperna sjunker lite i värde, det finns ju inte så mycket höga byggnader runt kusterna...

   Radera
 3. Det ser ut som att det där båtdäcket ska falla som dominobrickor när som helst. Dit vill jag inte!

  Men parken...! Uoohhh! DIT vill jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det vore värt ett besök ändå, även om du tror att det ska rasa ;)

   Radera
 4. Kul projekt :) det var ingen brist på fantasifulla byggnader! Detta med båten var ju intressant :) typ som att den gått på grund i himlen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo tack, gott om fantasifulla byggnader finns det. Och som jag sagt flera gånger, att vara arkitekt i Singapore måste vara något av ett drömyrke.

   Radera
 5. Vyerna på dina första bilder känner jag igen.
  Antar att nästa etapp kanske blir mer strapatsrik.
  Det ska bli kul att följa dig på ditt äventyr :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, så mycket strapatser kanske det inte blir just i Singapore då (det mesta är ju hyfsat tillrättalagt här), men i alla fall...;)

   Radera
 6. Hittade hit från BP :)
  Måste ju verkligen säga/skriva att jag är helt imponerad :) Verkligen fina bilder å roligt att få följa med på promenad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittade hit och välkommen att fortsätta följa med!

   Radera
 7. Vilken otrolig arkitektur! En del kanske inte i min stil, men mycket intressant.
  Nu vet jag också vad namnet Singapore kommer från, alltid lär man sej något nytt!
  Tack för intressant inlägg med text och bild!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul att kunna bidra med något! Jo då, här finns verkligen arkitektur för alla smaker...;)

   Radera
 8. Eftersom jag följer med(så här på avstånd) så undrar jag över bänkar och fika ställen? När man är ute och går och turistar kan man ju behöva pusta ut och sitta ner ett slag. Finns det bänkar under färden och bra ställen att ta sig kaffe/glass eller så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, det finns gott om platser att köpa sig förfriskningar och platser att sitta och vila benen, eller bara beundra omgivningen och pusta lite, dyker alltid upp med täta mellanrum.

   Radera