tisdag 22 november 2016

Hong Lim Park och Speakers' Corner

Mitt emot Clarke Quay, bredvid hotellet ParkRoyal on Pickering hittar man Hong Lim Park, en liten grön oas mitt i stadsmyllret. Det här är en av de allra första parkerna i Singapore och var från början uppkallad efter en polis och hette då "Dunman's Green. När Mr Dunman gick i pension bytte parken namn och från 1876 heter den Hong Lim efter en rik kinesisk affärsman.


Här är platsen där den där sporten jag aldrig riktigt lyckats förstå mig på, det vill säga cricket, började utövas och under 60- och 70-talet visade man kinesiska operor plus att man även hade politiska möten här. Inte nog med det, utan första september 2000 invigdes även Singapores första - och enda - Speakers' Corner här. Jo då, ett sådant finns minsann. Nu är det inte speciellt välbesökt, och det kan ha sina orsaker om man säger så...


Om man nu skulle vilja prata om något måste man ansöka om tillstånd hos "Nationella parkstyrelsen" och då ska man uppge datum, vilken tid man vill tala samt vad man ska tala om. Är man dessutom utlänning så måste man från och med i höst ansöka om tillstånd hos polisen. En ansökan som det tar ungefär sju dagar att behandla. Om man nu skulle få det här tillståndet så ska man betala en avgift på 22 SGD (knappt 150 sek) om man vill prata under en dag. Betalar man istället 44 SGD får man prata vid sju preciserade tillfällen inom en månad - om man får sitt tillstånd vill säga.

På något vis så miste det där med "Speakers' Corner" sin innebörd här. Och det där med spontantal, kanske inte någon bra idé just här då... Och det är ju inte så konstigt att det är rätt glest med talare på platsen.

10 kommentarer:

 1. Även om tanken är god kan det bli helt fel ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det kanske var tänkt lite annorlunda från början.

   Radera
 2. Intressant att parken ändrar namn och att någon icke pensionerad får äran att "synas" istället för den som pensionerats.

  Spontaniteten får man lägga band på tydligen om man vill säga någonting vid Speakers Corner, :) .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vill man vara spontan kanske man ska hålla sig inom husets fyra väggar...;)

   Radera
 3. Intressant! Haha, förstår att inte många talar i det där hörnet. ;) Älskar för övrigt att hitta/utforska parker i städer jag besöker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kommer du att ha att göra den dagen du hittar till Singapore, för är det något vi har gott om så är det parker!

   Radera
 4. Ja, inte är det Hyde Park i London om man säger så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den är något mer spontan skulle man kunna säga...

   Radera
 5. Hahaha, inte lätt att komma till tals där inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, och om jag har en bestämd känsla av att jag inte kommer att prova ;)

   Radera