fredag 17 mars 2017

Food Courts och Hawker Centres

Om jag ska fundera lite över vad jag kommer att sakna mest den dagen då vi inte är kvar här så är det definitivt, förutom värme och enkelheten att resa till andra asiatiska länder, den underbara maten. Alla smaker och all fantastisk kryddning. Då Singapore är det mulikulturella land det är, så finns här så många olika varianter att välja på och all mat är "autentisk" och inte tillrättalagd på något vis, vilket ofta händer på många platser, inte minst i Sverige.


Nu är det inte bara maten som kommer att vara saknad, utan också sättet man så ofta äter på, att man beställer in flera rätter och delar istället för att sitta med sin egen maträtt. Två väldigt typiska platser att äta billigt och gott på, är de som heter Hawker Centres och Food Courts. Idén är den samma på båda platserna. Det är ett antal "hawkers" (olika stånd) som lagar och säljer sin mat. Det innebär att på varje sådan här plats finns det ett antal olika rätter att välja på. På lunch går väldigt många till just ett sådant här ställe för att få sin mat och man hittar alla sorters människor, från bank- och kontorsanställda iklädda kostym eller snäv kjol och pumps, till de som är tandlösa med trasiga kläder. Här kan man köa väldigt länge för att få "den absolut bästa" chicken rice, fish porridge, eller vad det kan vara som lockar mest.


Hawker centres är en gammal företeelse och från början var det olika försäljare som kantade gatorna och sålde sin mat. Det blev då ett problem eftersom man tyckte de var i vägen, och maten som såldes var inte hygiensikt sett helt ok. Och som det mesta i det här landet, upptäcker man ett problem hittar man på något så "det blir ordning och reda". Alltså beslöt man att göra platser där alla försäljare kunde vara, och resultatet av detta blev Hawker Centers. Idag finns det över hundratalet, vilka alla kontrolleras av NEA (Naional Environment Agency).


Nu var det ju så, att någon kom på att det är väldigt fuktigt och varmt att äta utomhus och eftersom ett hawker centre är utomhus så blev det här också ett litet problem som man behövde göra något åt. Bortbyggandet av det problemet resulterade i ett antal "Food Courts", vilket helt enkelt är Hawker centres inomhus i en luftkonditionerad lokal. Alltså ett "lite finare" sätt att äta hawker-mat på. Singapores första Food Court öppnades 1985 och idag finns de över hela landet och jag tror inte det går att hitta ett enda shoppingcenter utan att det finns en (minst) food court någonstans.

Eftersom det är väldigt mycket folk på de populära ställena just kring lunch kan det ju vara idé att paxa plats innan man går och ställer sig i kö. Jag vet inte, men sättet man håller upp sin plats på här, skulle jag nog vilja placera under rubriken "only in Singapore", för jag vet inte om man någon annanstans kan lägga paraply, ett paket servetter eller något litet papperskort på en plats och vara helt säker på att den platsen är ledig då man har köat klart och fått sin mat.

18 kommentarer:

 1. Fascinerande! De där skulle man ju som turist bara rycka på axlarna och vifta ned sakerna på marken. Med böter som följd, antar jag.

  Jag gillar också det där med att man beställer in olika saker också plockar man åt sig det man vill ha, lite buffé i miniformat. Eller att man kan köpa från olika restauranger men ändå sitta tillsammans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett fantastiskt härligt sätt att äta mat på.

   Radera
 2. Det är fascinerande och intressant med olika kulturer. Det tilltalar mig mycket att dela maten på ett chosefritt sätt när man är ute tillsammans med andra. Och den asiatiska maten är god. Det händer att jag också slänger ihop någonting som påminner. Ser alltid till att det finns ingredienser hemma för alla eventualiteters skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det försöker jag också, att få maten "lite asiatisk", men det blir ju inte riktigt samma sak...;)

   Radera
 3. Jag förstår att du kommer att sakna dessa fantastiska inrättningar när hungern ska stillas. Kösystemet! Jag bara gapar av förvåning.

  "Ordning och reda" har blivit ett nytt "slagord" i den svenska politiken. Kanske kan man lära av Singapore hur man faktiskt bringar ordning och reda, inte bara talar om att man vill ha ordning och reda. Alltså om hur man går från ord till handling. Det saknas inte uppgifter för dig när du kommer hem till Sverige, om du nu skulle känna för att implementera lite Singapore här hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter betryggande! Kanske ska börja med att införa ett nytt "paxningssystem" ;)

   Radera
 4. Att man får ha kvar sin plats är helt otroligt. Har också hört att asiater (kanske främst kineser) lägger mobil och plånboken på bordet och sen går till frukostbuffén och hämtar sin frukost. De är vana att göra så men när de gör så här i Sverige händer det tyvärr att nån inte låter bli sakerna...
  Förstår att du kommer sakna matkulturen. Men jag gillar att vi svenskar äter mer tapasrätter. Det bjuder vi ofta på när vi har gäster. Gott trevligt och mysigt att småplocka med många rätter.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis det händer här. Första gången jag såg någon lägga sin dataväska (med innehåll!) på ett bord på uteserveringen för att gå in och beställa, då trodde jag knappt på det jag såg!

   Radera
 5. Helt underbart med dessa inomhus- och utomhus food courts. Å just asiatisk mat är ju sååååå god. Kan föreställa mig alla dofter där - mums!
  Food Courts finns ju förvisso här med, men de är ju så himla tråkiga. Å där lär man inte kunna paxa ett bord på det singaporianska viset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit och ätit på ett av de som finns i Stockholm, och det är vist bra att det kommer mer och mer, men riktigt samma sak blir det ju inte...

   Radera
 6. Jag älskar dessa matställen och att var i den miljön. Bara det är en anledning i sig att resa dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En anledning så god som någon!!

   Radera
 7. Känner igen dina tankegångar för min egen del.
  Den spanska maten är underbar, särskilt tapas.
  Älskar god mat!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 8. När kommer den dagen när ni inte kommer vara kvar längre? Som sagt är ju food courts väldigt vanligt här också, men gissar att det funkar annorlunda ... och maten är kanske ofta betydligt tråkigare också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den dagen närmar sig med stormsteg just nu - i slutet av april är det dags att lämna Singapore för att återvända norrut.

   Radera
 9. Minns med stor glädje dessa foodcourts i Singapore och vi hann pröva em del Valde oftast dem som inte låg i shoppingmallen. Väldigt god mat och roligt att där testa mat från olika länder och miljön i sig är ju väldigt avspänd.
  Känner att Singapore lockar igen Och mycket annat också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absolut trevligare att äta på de som är utomhus, dels så är det inte kallt där (att sitta i den iskalla luftkonditioneringen är inte sådär jättekul!) och dels så är det mycket mysigare.

   Radera