torsdag 9 mars 2017

Offer åt Molok

Åsa Larssons femte bok om åklagaren Rebecka Martinsson som flyttat tillbaka till sin norrländska by Kurravaara utanför Kiruna heter ”Offer åt Molok” och som sig bör handlar den om mord omgivet av mystiska omständigheter.

Den här gången är det en kvinna som hittas död i sin säng. Hon har mördats med hjälp av ett stickvapen som huggits i kroppen ett flertal gånger. Kvinnans chockade barnbarn hittas utomhus och eftersom det inte finns någon i hans nära omgivning som kan ta hand om honom får han tills vidare bo hos Krister, en hundförare vid polisen.

 Efter att ha tittat närmare på dödsfallet inser Rebecka att det finns onaturligt många dödsfall i samma familj och frågan är om det är en tillfällighet, eller är de på något vis sammankopplade? Kan samma familj drabbas av så mycket otur, eller ligger det något annat bakom? Finns det dessutom någon koppling till de rester efter en människa som hittas i den björn som skjuts?

Parallellt med den utredning som pågår i nutid får man läsa om den lärarinna som kom till byn 1914 och hennes kärlekshistoria. Och det finns naturligtvis samband som knyter ihop säcken på slutet.

Jag tycker om Åsa Larssons böcker. Visst är det många stereotyper, men det är ok här. Det här är, som så många andra kriminalromaner, en lättläst bladvändare där man verkligen vill veta hur det går för de inblandade, inte minst för den lille pojken. Hundarna spelar en stor roll i boken och författarinnan får verkligen läsaren att ta till sig dessa fyrfota djur, och frågan är om man inte lär känna dem mer än några av de mänskliga karaktärerna. Visst kan slutet anses vara lite förutsägbart, men inte helt och hållet, och här inträffar något så ovanligt som en händelse som, i alla fall hos mig, etsade sig fast lång tid efter att jag slagit igen boken, och så brukar inte vara fallet då det handlar om kriminalromaner.

4 kommentarer:

 1. Jag har också nyligen läst ut boken och och tyckte den var bra. Det finns altid många olika vinklar med i Åsa Larssons böcker så de är ju inte alls förutsägbara. TRor att det är samma händelse som jag också grunnad epå ett bra tag efteråt.
  Tack förännu en bra recension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, det är något visst med just hennes böcker.

   Radera
 2. Har läst boken för ungefär ett år sedan och gillade den. Tycker faktiskt om alla av Åsa Larssons böcker. De har liksom andra "vinklingar" än andra deckare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också läst flera av henne och tyckt om dem allihop.

   Radera