tisdag 14 mars 2017

Shophuses i Singapore


Visst dräller det av höga och nya byggnader i Singapore. Tätt står de och mycket glas är det. Men nu är det ju trots allt så, att det finns andra hus också, bland annat den sort som kallas "shophouses". Och nu tänkte jag att det kunde vara kul att visa upp lite av den sidan också.


De finns att hitta i lite olika områden runt omkring i Singapore. De är höga och smala, oftast två till tre våningar och sitter ihop flera stycken i en rad. De kännetecknas av att det finns en täckt "five foot bred" gångväg framför huset.


Att husvarianten heter "shophouses" beror på att det från början bedrevs någon slags rörelse på de första två våningarna medan den tredje var den där man bodde. Vår vän, Mr Stamford Raffles fick en ljus idé, som idag kännetecknar d här husen, nämligen att det skulle finnas en fem fot bred och täckt gångväg framför huset för att skydda mot såväl tropiska regnväder som solen.


Nu visade det sig att just den här gångvägen blev inte bara utnyttjad som skydd, utan även för olika affärsrörelser, här kunde man hitta allt från frisörer och knivslipare till smeder och tidningsförsäljare. Det är lite kul, för till exempel i Little India kan man fortfarande hitta skräddare som sitter med sin gamla trampsymaskin och har sin rörelse utomhus, just i den här täckta gången.


Idag är de här husen K-märkta och uppiffade, många gånger målade i vackra färger med utsmyckningar. De flesta tjänstgör idag som bostäder eller affärer. Det är nog en inte alltför djärv gissning att de här husen i sina olika färger är ett mycket populärt fotoobjekt. Det är inte helt enkelt att kunna hinna ta någon bild mellan alla selfies och kort på poserande kamrater, men med lite tålamod så går det mesta. Och visst är de så vackra att det kan vara värt att vänta...


16 kommentarer:

 1. Vilken lycka att alla dessa härligheter är k-märkta. Jag blir glad av att titta på dina bilder, de är så läckra. Må de bevaras!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, låt oss hålla alla tummar och tår!

   Radera
 2. Väldigt fina. Tänk om de kunde tänka sig att K-märka och renovera här också. Nej, här rivs och byggs nytt hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen härligt att det bevarats så mycket gammalt ändå och just den mixen gör att det blir väldigt speciellt.

   Radera
 3. Dessa hus ser ut som vackra praliner där de står. Minns dem tydligt och toppen att de nu är K märkta och inte kan rivas till förmån för skykrapor. Det är jumixen av det gamla och nya som jag bl.a. tycker ger Singapore sin charm.
  Härliga bilder och det var nästan som om jag själv kände att jag var på väg til Raffels för lunch och en drink.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen en stor del som gör att Singapore har charm trots alla nya glaskomplex.

   Radera
 4. Så pittoreska och färgrika hus!! Gillar idéen =)Jag kan tänka mig att det är ett populärt kodacmoment. Gäller att ha tålamod =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen populära fotoobjekt.

   Radera
 5. Vilka fina hus! Dessa gillar jag :)

  SvaraRadera
 6. Husen är helt fantastiska och det var väl värt besväret att vänta ut alla andra fotografer.
  Husen påminner mig såväl om byggnader i Holland/Amsterdam och London som i Marocko. Gillar inte bara färgerna utan "stilen" de är byggda i. Otroligt vackra! Än en gång - Singapore är fantastiskt!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just stilen är så mysig och det faktum, att husen som ser rätt små ut framifrån, växer väldigt mycket bakåt så inuti är de ofta väldigt stora.

   Radera
 7. Jag älskar gamla vackra hus. Må dessa bevaras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi håller tummarna allt vi orkar för att de här husen ska få stå kvar!

   Radera