onsdag 12 april 2017

Singapore runt, etapp nio

Nu har det plötsligt blivit lite bråttom om jag ska hinna runt innan flytten går och egentligen finns det kanske inte tid för just den här aktiviteten, men skam den som ger sig...


Nu blev det lite (men bara lite!) fusk den här gången. Jag började inte exakt där jag slutade förra gången eftersom det var mitt på en mycket promenadovänlig väg och sedan är västra delen av Singapore inte något väldigt bra ställe att följa kusten på, så nu blev det en lite annan väg den här gången.


Starten gick från en tunnelbanestation i väster, Boon Lay, som ligger i området Jurong. Här finns en liten park, Jurong Central Park, vilken jag kunde ha undvikit om jag hade börjat med att gå åt rätt håll. Nu gjorde jag inte det, utan det blev en liten extrapromenad där i början, men det var i och för sig en trevlig liten park...


När jag väl hittat rätt väg så hamnade jag utmed en kanal där det var gott om industribyggnader av olika slag. Och det verkade vara rätt populärt att ta sig till jobbet på cykel.


Med jämna mellanrum hittar man "skräpfällor" i floden lite överallt i Singapore. Skräpet rensas sedan bort med hjälp av båtar som förekommer väldigt frekvent. Det som inte har fångats i fällorna rensas manuellt med hjälp av håvar.



Här finns även bänkar utplacerade om någon skulle vilja sitta ner och beundra utsikten ett tag. Frågan är om man vill att någon ska sitta här över huvud taget med tanke på att bänkarna kanske inte ser sådär väldigt bekväma och inbjudande ut. Sedan tänkte jag ta lite död på myten om att Singapore är kliniskt rent överallt, riktigt så är det inte...


Så småningom nådde jag kanten av Jurong Lake, en 70 ha stor reservoar utmed vilken det är väldigt populärt att promenera och jogga. Jag insåg att det inte bara var vi tvåbenta som trivs här, utan jag fick lite sällskap av den här krabaten som dök upp i gräskanten. Nu var han ju inte sådär väldigt trakterad av att stå stilla så länge, men en liten stund i alla fall.



Lite spännande är det ju att om man tittar åt ena hållet så ser man vackra träd, blommor, vatten och ödlor, men när man vänder på sig så är det byggkranar och tunnelbanetåg. Aldrig långt till civilisationen här, inte...




På andra sidan ligger Chinese Garden med sina vackra pagoder, en jättemysig park att flanera runt i.



Bron till parken var det sista innan det var dags att lämna det mysiga och lugna strövområdet och åter ge mig ut på vägar med trafik bland hus och industrilokaler.



Utefter den här vägen hittar man "Snow City" där man kan åka skidor och pulka. Här får man inte bara hyra utrustning, utan även kläder för ändamålet. Lite konstigt känns det ju att roa sig med det här inomhus för någon som är uppfödd i områden där det här är en självklarhet att det finns snö, men det är klart det är ju lite brist på den varan utomhus här.



Om man inte vill åka skidor finns det en rätt rejäl klättervägg på utsidan att roa sig med, och det kanske är ett bra alternativ när man börjar frysa om händer och fötter.


Stadspromenaden fortsatte ett tag, så omgiven av såväl färgglada lägenhetshus som vackra villor var det bara att fortsätta knalla på.



Nästa vattenhål var Pandan Reservoar, ytterligare en konstgjord liten sjö. Här håller en båtklubb till plus att det är tillåtet att fiska på vissa utmärkta platser. Att det är för nöjes skull man fiskar, och inte för att tillaga en gourmetmiddag av fisk, förstår man snabbt då det är fiske á la "Catch and release" som förordas.



Sista anhalten och dagens slutmål var West Coast Park och nu var jag framme vid kusten så lite promenerande utmed kustremsan blev det på den här etappen också.



West Coast park är cirka 50 ha stor och går utmed kusten en liten bit. Här finns ett antal båtar modell större parkerade innan conteinerhamnen tar vid.



I övrigt så är det gott om aktiviteter här. Här finns i vanlig ordning cykeluthyrning, eller varför inte hyra en gigantisk trampbil?


Även fantastiska lekplatser finns också att hitta här. Närmare bestämt tre stycken med redskap som ska vara åldersanpassade. Och jag måste säga att efter att ha kikat i dem så kan jag säga att den för de äldsta barnen passar troligen minst lika bra för vuxna! Om man skulle känna för att campa finns utvalda platser för det och någon större trängsel verkade det ju inte vara...


Det här var för övrigt en rätt ok dag att promenera på. Ingen stekande sol utan "bara" vansinnigt fuktigt. men man kan ju inte få allt... Efter att ha avverkat dagens 16 kilometer var det rätt skönt att ta bussen tillbaka hem och nu är det inte så långt kvar innan jag är runt, så det ska nog hinnas med i alla fall...


12 kommentarer:

  1. Det är bäst att passa på innan ni flyttar.
    Många intressanta ställen att promenera på ser det ut som.
    När flyttar ni tillbaka?
    Antar att det är en hel del att stå i innan dess.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har en bokad enkelbiljett den 27/4 så nu är det inte långt kvar!

      Radera
  2. Skräpfällor såg jag i floden i Melbourne. Här har jag tyvärr inte sett till någon, men de skulle väl bli överfyllda på ett ögonblick.
    Jag har också noterat att Singapore inte helt lever upp till sitt renlighetsrykte.
    Hur ska du hinna runt? Spänningen är olidlig ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland behövs det inte så mycket för att skapa "olidlig spänning"...;)

      Radera
  3. Tack för den omväxlande sightseeingturen. Å jag måste säga att det är första gången jag ser en skräpfälla, ja och faktiskt skräp på marken bakom bänken där. Så jag tar tillbaka allt om kliniskt rent...
    Sedan är ag otroligt förtjust i alla dessa kranar och stålkonstruktioner(?) i hamnen. Å sista bilden med skylinen är såååå häftig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är helt övertygad om att med tanke på din enorma fascination för byggkranar och andra stålkonstruktioner, så borde du resa häråt. Risken är väl att det skulle kunna resultera i nackspärr ;)

      Radera
  4. Jätteroligt att gå med dig här och det var för mig i stort sett nya områden. Chinese Garden har jag dock besökt ett par gånger.
    Trodde nog du hade avverkat ännu mer än 16 km, men det är en ansenlig sträcka.
    Tack för promenaden och fina bilder. Och nu såg jag ju att Singapore inte alls i utkanterna är kliniskt ren. Men jag antar att gatorna i stan och tunnelbanan fortfarande håller den renare linjen.
    Passar på att önska dig en Glad Påsk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh ja, det mesta är kliniskt rent. Tunnelbanorna är renare än undertecknads badrum!! I centrum är det folk som städar hela tiden så där är det också helt rent. Och visst är även utkanterna i stort renare jämfört med många andra platser, jag var bara tvungen att visa att det faktiskt finns skräp även här.

      Radera
  5. Det var en synnerligen kontrastfylld etapp.
    Det finns alltså även i Singapore de som vågar kasta skräp omkring sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns det, men kanske inte mitt i stan.

      Radera
  6. Jättefina bilder och väldigt intressant. Påminner mig om Kina. Måste kännas konstigt att snart lämna det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst känns det konstigt. Är nog inte helt säker på att vi har förstått det än...

      Radera