fredag 22 mars 2013

Jim Thompson House

Jim Thompson är Thailands okrönte sidenkung. Det är inte alldeles självklart att man vet detta, inte ens att man vet att Jim Thompson ligger bakom grundadet av Thai Silk Company och att Jim Thompsons varor finns över hela världen - jag visste det inte! (Fast nu har jag förstått att det finns en sådan affär även här i Singapore...)


Sidentyger eller inte, oavsett det, så finns Jim Thompsons hus i Bangkok och det är absolut värt ett besök! Inte nog med det, det finns en också en intressant historia kring denne man.

Mr Thompson hamnade i Thailand på grund av (eller tack vare?) andra världskriget. Efter krigsslutet och några år tillbaka i Amerika, återvände han till Thailand och Bangkok för att bosätta sig där. Han startade sin thailändska karriär med att driva ett hotell, men övergav den rörelsen för att satsa på sidenindustrin, vilket uppenbarligen visade sig vara en riktig hit!Han lät bygga ett helt fantastiskt hus, bestående av sex sammanbyggda hus på pålar som idag är ett museum, och med guidning får man gå runt och beundra alla vackra saker som huset fyllts med. Att ägaren av huset var en stor fantast av asiatisk inredning och möbler är inte svårt att förstå när man vandrar omkring i byggnaden. Här finns hur mycket underbara saker som helst!


Det ligger mitt i Bangkok, men ändå inbäddat i grönska och det vilar ett lugn över trädgården, trots alla turister.


Jim Thompson var väldigt intresserad av astrologi och på väggen hänger det thailändska horoskop han fick. Där står att han skulle flytta in år 1949, vilket han också gjorde. Där står också att år 1967 skulle föra med sig olycka, och det gjorde det väl, eller...? Påskhelgen just det året reste Jim tillsammans med goda vänner till Cameron Highland i Malaysia för att vandra. På påskdagen gav Jim Thompson sig ut på en egen djungelpromenad och där slutar alla spår efter honom.

Ingen vet vad som hände! Trots ihärdiga eftersökningar hittades aldrig några som helst ledtrådar om vad som skulle kunna ha hänt den där eftermiddagen. Teorierna har varit många, allt från kidnappning av kommunister och förd till Kina eller att han avrättats som spion, till att han blev uppäten av en tiger. Eller så kanske han valde att försvinna, vem vet... Det enda vi med säkerhet vet, är att han föddes år 1906, och oavsett vad som hände honom i djungeln, lär han ha tagit svaret med sig i graven vid det här laget.

Eftersom han var ogift och barnlös, så ärvdes huset av en släkting som bestämde sig för att göra ett museum av det. Och om ni någon gång hamnar i Bangkok, så är det här absolut ett besök som man ska försöka hinna med!13 kommentarer:

 1. Efter att ha läst denna sällsamma historia så tror jag att jag undviker att läsa mitt thailändska horoskop.
  Fantastiskt med en turistattraktion mitt i Bangkok som det vilar ett lugn över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland kan det vara bättre att inget veta...

   Radera
 2. Intressant!
  Jag har varit i Bangkok!
  Fast jag har bara varit i Bangkok på flygplatsen ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Spännande historia! Och huset ser jättefint ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt sådant där är väldigt spännande, det där med det "oförklarliga som bara händer"...

   Radera
 4. Och här hamnade väl jag i Singapore. Kul, och intressant.

  SvaraRadera
 5. Bra att du hann med vår sidenkung, jag tror att han fortfarande var gift med en amerikanska och hade ett barn, men båda reste tillbaka till USA eftersom fru Thompson inte gillade dåvarande Orienten.
  Tror det ja, fanns varken internet eller Starbuck's.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemska tanke...varken internet eller starbuck´s, hur skulle man klara sig då...;)
   Enligt guiden som visade oss runt, så var han skild från sim amerikanska fru och barnlös, och någon "nephew" skulle ha ärvt huset, men det finns säkert fler versioner.

   Radera
  2. Hmm, du hörde säkert rätt....

   Radera
 6. Om Thompson och hans hus såg jag ett TV program om för ett tag sedan. Det var otrolig växtlighet där om jag minns rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det var väldigt lummigt och grönt, speciellt med tanke på att det är mitt i Bankok!

   Radera