måndag 4 mars 2013

Hot and spicy

Tidigare tillhörde jag den fjärdedel av jordens befolkning som inte äter chili. Jag tyckte helt enkelt det var för starkt och jag fixade inte riktigt styrkan det förde med sig.


Nu, efter dryga tre år i chilins förlovade del av världen så har jag vant mig till viss del. Inte helt och hållet, jag kan fortfarande inte tugga i mig en chili bara sådär rakt upp och ned, det får vara i måttliga mängder. men samtidigt nu börjar jag förstå vad jag missat!

Det var herr Columbus som tog med sig den lilla frukten till Europa på 1400-talet i tron om att det var peppar (därav namnet), och det har visat sig att det var en himla bra idé. Chili är nämligen inte bara nyttig på så sätt att den innehåller antioxidanter och mycket A- och C-vitaminer, den ökar även ämnesomsättningen och sätter fart på endorfinerna i kroppen. Dessutom används den även som ingridiens i vissa liniment och salvor.


Att den kan användas som liniment kan man förstå, åtminstone om man någon gång utsatts för den där brännande smärta som uppstår om man delat en chili och sedan lyckats ta sig någonstans i ansiktet - inte att rekommendera!!

Att det är snudd på en hel vetenskap det där med chili, har jag insett, då det till och med finns en egen skala för hur man mäter styrkan på olika sorter! Joho då, den mäts nämligen i "Scovillegrader", och här är tabellen på styrkan hos olika sorter om någon skulle få för sig att vilja vet det (ytterligare något att föra upp på listan för onödigt vetande, kanske):

Chili Scovillegrader
Habanero 300 000
Piri Piri 150 000 
Chili Jalapeño pepper 30 000 
Cayenne Pepper  20 000 
Red Hot Chili Pepper  15 000 
Chili Pepper  1 500 
Chili Ancho Style  1 000 
Paprika 0

För egen del så är det nog i den nedre halvan av tabellen det känns mest bekvämt att röra sig, det räcker och blir över i smak och styrka ändå. Men visst är det en underbar krydda! Om den dessutom blandas med någon annan krydda i form av till exempel vitlök, kanel, ingefära, koriander eller mynta kan man få fram fantastisk smaker. Det där med "salt och peppar" känns rätt avlägset just nu...14 kommentarer:

 1. Jag gillar chili, men kan tycka att det är svårt att krydda med den färska chilin. Svårt att veta hur stark den är och hur mycket man ska ta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte alldeles enkelt, men jag blir modigare och modigare...

   Radera
 2. Min man odlar chili har i Dubai, han tar med sig olika chilifrukter fran sina resor. An sa lange har han lyckats med chocolate habanero och fatali och han gor chutney, mango/chili jam och andra sma "saser"! Valdigt starkt men gott (jag smakar endast pa de milda sorterna eftersom jag har en valdigt svensk mage som inte tal starka kryddor).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande, det kanske vore något att utöka min balkongodling med!

   Radera
 3. Tack för ännu mera påfyllning i min bildningskatalog. D odlar Habanero i växthuset så vi har alltid vår årsförbrukning av egenodlad chili. Jag trodde inte att Habanero var starkast då jag inte tycker att den är speciellt stark. Förr, när jag inte åt chili, så blev jag svettig av att bara uttala ordet chili.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också tillhört dem, nu klarar jag i alla fall lite mer än att bara titta på den!

   Radera
 4. Det är fantastiskt med dessa kryddor tycker jag. Innan jag flyttade till Värmland så bodde jag i Kungälv. Där finns en hamburgerbar som har en Piri piri-burgare (piri piri-sås). Detta är den godaste hamburgaren jag vet. Nästan varje gång när jag är nere och hälsar på i trakten så tar jag en sväng dit och köper en sån burgare.

  På julmarknaden på Alsters Herrgård i december så köpte jag en habanerosalami från en handlare - denna var också fantastiskt god! Men så älskar jag ju både korv och kryddor i de flesta former.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Habanerokorv, det lät verkligen som en god korvvariant.

   Radera
 5. Pillar man bort de vita fröna som finns inne i chilifrukten blir det inte starkt, bara smakrikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det stämmer och det är ofta så jag gör när jag använder chilin. (sen gäller det bara att komma ihåg att undvika det där med att klia sig i ögonen!!)

   Radera
 6. Spännande med skalan där! Jag tycker också att chili är väldigt starkt. När vi åt på en restaurang för någon månad sedan var jag tvungen att skickat ut maten igen, för den innehöll på mycket chili att jag den faktiskt inte gick att äta... Nästa portion var mycket bättre, men det var fortfarande på gränsen för mig och jag blev otroligt törstig efteråt också.

  Funderar faktiskt på att använda chili mer själv, för det här var i en risotto med skaldjur och det kryddade den verkligen på ett läckert sätt - så länge det var i hyfsat mängd i alla fall...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chili är en fantastisk krydda. Och om man gör som Gunilla skrev, det vill säga att man tar bort kärnorna och använder "reste" blir det inte alls lika starkt.

   Radera
 7. Kul och intressant inlägg, Marina!

  SvaraRadera