onsdag 13 mars 2013

"Får man ta hunden med sig in i himlen..."?

Många olika traditioner finns det i världen och mer eller mindre konstiga ter de sig för en utomstående, i det här fallet mig.

En av de traditioner som finns här och som jag kanske har lite svårt att ta på allvar, är den då man "bränner pengar till de döda". Man kan köpa "pengar" som sedan ska brännas, för då kommer de döda att få pengarna. Och det är klart, det kanske är dyrt där de befinner sig, vad vet jag...


Dessa pengar kan brännas ute i det fria, eller i en för ändamålet avsedd röd plåthink. Eller så gör man det i eller utanför templet, alternativt vid graven. Det här är en väldigt gammal tradition, och den görs främst vid vissa bestämda datum, men ibland kanske det kan behövas lite extraförsändelser emellanåt också."So far so good", men nu är det faktiskt så, att även en del gamla traditioner har gått in i 2000-talet och det med besked! Nu kan man köpa en massa olika saker, gjorda i papper, som ska brännas för att komma de döda till del. Numer behövs kanske inte så mycket pengar, så istället kan man köpa ett bankkort. Sedan kan man ju aldrig veta hur torftigt de får bo på det nya stället, så ett litet hus kanske kan vara på sin plats...och bilen - glöm inte den! Och kommer man härifrån måste man ha en ferrari uppskickad - skam vore det väl annars!


 ...ytterligare några viktiga saker att få med är ju massagestolen och cykeln...


Varmt kan det ju vara också, så en fläkt är nog ett måste, och om det vankas festligheter måste märkesväskan finnas på plats. Och hur ska man klara sig utan iPad och iPhone, eller 3D-TV? Jo, allt detta finns, och mer därtill. Det som köps läggs sedan i den inköpta papplådan och bränns tillsammans. Egentligen ska det också finnas ett dokument där allt skrivs upp som skickas. Ett dokument som sedan ska skrivas under och bevittnas - allt för att det ska komma fram utan att några missförstånd sker.Sist, men inte minst, kan man även köpa med ett pass och lägga i lådan, för man kan ju aldrig veta vilka utflykter de har tänkt sig att göra där borta på andra sidan...

9 kommentarer:

 1. Men vad intressant, iphone i papper och bränna upp bara!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte lite papper som hänger där i olika former och väntar på att bli uppbränt heller! Någon har gjort en jätteindustri av det hela!

   Radera
 2. Plötsligt så ter sig döden inte så skoningslös och definitiv. Man kanske ska skriva en önskelista, underskriven och bevittnad så klart, om man har speciella önskemål på gåvor/ försändelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte, man vet ju ldrig vad man kan få användning av...

   Radera
 3. Tänk så mycket det skiljer på oss i olika världsdelar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är så himla spännande...

   Radera
 4. Underbart inlägg, som vanligt. Sprider detta på twitter :-)
  Bamsekram Kim <3

  SvaraRadera
 5. Kul att du tyckte om det!

  SvaraRadera
 6. Intressant! Ytterligare ett sätt att inte vara död "på riktigt" ... Kul att läsa.

  SvaraRadera