fredag 11 november 2011

Ett hav av orkidéer

Karin Boye lärde oss att "det gör ont när knoppar brister", och nu kan jag berätta att det även smärtar lite när man sätter en sekatör kring en orkidéstjälk och knipsar till!


Jag kan inte på något sätt påstå att jag är någon som har bra hand om blommor och mina fingrar har nog alla kulörter utom just grönt. Om jag någon gång mot alla odds skulle få för mig att pryda mitt hem med blommor brukar det sluta med att jag efter ett tag har en samling eterneller stående i fönstren. Men det finns en sort som till och med jag har lyckats få att överleva och trivas (kan bero på att de inte kräver speciellt mycket vatten eller omvårdnad!), och det är orkidéer.Här finns en orkidéodling, Heng Soon farm, där man kan köpa orkidéer av alla de slag, såväl lösa som i kruka. De lösa är det självplockning av! Det vill säga, man blir utrustad med en sekatör och sedan får man gå omkring och välja ut de stänglar man vill ha och helt enkelt knipsa av dom där de står i sina krukor! En mycket mystisk känsla, eller som någon sa under vår utflykt dit: "det gör lite ont i hjärtat".


Här tillbringades förmidagen igår, i detta böljande färgrika hav av orkidéer! Vi knipsade för fulla muggar och blandade färger och sorter så det stod härliga till. Efter att det första jobbiga knipset var avklarat, gick det lättare... 


Lite spännande ställe för övrigt, å ena sidan en av de mest välordnade och välskötta blomsteranläggningar jag besökt (vilket i och för sig inte så många...) och å andra sidan en härlig blandning av hundar, mopeder, stora jättekastruller och allsköns bråte! 
Hur som helst, så var det en kul förmiddag och som sagt, en lite mystisk känsla att gå omkring och knipsa av orkidéstjälkar på löpande band var det... och eftersom jag just nu har ett hushåll som inte är begåvat med speciellt många vaser (närmare bestämt en), så blev det även några små godingar att pryda balkongen med.


11 kommentarer:

 1. Jag har heller inga gröna fingrar! Orkideer är väldigt vackra! :)

  SvaraRadera
 2. Orkidéer är en av mina favoritblommor.
  Dom är ju SÅÅÅ vackra!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Vilken lycka att få besöka en sån "farm"!

  Försöker föreställa mej den upplevelsen, och försöker samtidigt mota bort avundsjukan.... *ler*

  SvaraRadera
 4. JA, det låter som en fantastisk upplevelse som jag också gärna hade velat göra. Själv får jag gå ut och göra det sista jobbet i trädgården innan vintern kommer. För även om vintern är försenad här i Frankfurt, så lär den väl komma när som helst.

  SvaraRadera
 5. Wow! Vilka fantastiska orkidéer! förstår att det var svårt att börja klippa! Så otroligt vackra blommor!

  SvaraRadera
 6. Trillingnöten: Nej, det där med gröna fingrar har jag aldrig förstått!

  Camilla: Ja visst är dom!

  Tina: det är helt ok att vara avundsjuk!

  DH: Jag erkänner att det där med trädgårdsarbetet är jag inte det minsta avundsjuk på - "been there, done that"...

  Joanna: Det var väldigt svårt att knipsa den första!

  SvaraRadera
 7. Inte ens fantasin kan begränsa orkidéer...
  De ser ut som de vill och i vilka färger de vill.
  Helt fantastiska blommor!
  kram E

  SvaraRadera
 8. orkidéer är fantastiskt vackra finurliga skapelser, och bara ordet sekatör i närheten av dem smärtar.
  kram

  SvaraRadera
 9. Dessa underbara skapelser! Har sett en del i naturen på Kreta, men inte många.

  SvaraRadera
 10. E: Visst är det! Jag fullkomligen älskar alla dessa olika "figurer" som bor i varje blomma.

  Sarah: Helt rätt, det gjorde verkligen ont.

  Eva: Här har jag faktiskt inte sett några i vilt tillstånd, men det kan ju(!) bero på att det är rätt mycket stadsmiljö...

  SvaraRadera
 11. Inte illa att du lyckas med orkidéer, det gör inte jag numer.

  Det hade kanske varit bättre att köpa hela orkidéen, med jord och kruka? Jag skulle nog inte fixa att klippa av en fin blommande orkidéestängel.

  SvaraRadera