torsdag 24 november 2011

Fruktstund

Så var det dags för en fruktstund igen! Det är ju faktiskt ett tag sen sist.

Det är något av det bästa med det här, alla färska exotiska frukter som finns att få tag i. Att skära upp olika frukter och bara sitta och mumsa i sig när saften rinner av färsk mango, ananas, papaya och alla andra smaskiga nyttigheter, det är så underbart.

Sedan är det ju lite av en sport att hitta nya godsaker och försöka lista ut hur man ska äta dom, även det är en del av tjusningen. Jag vet att jag har underhållit er med bland annat durian, rambutan och mangosten tidigare, och nu har jag hittat ytterligare några.


Longan påminner lite om rambutan innanför skalet, även om longan-frukten är mycket mindre. Det här är en frukt som kallas "dragon eye" därför att när man fått bort skalet ser innehållet ut som ett draköga. Det genomskinliga, som ser ut som "själva ögongloben", är väldigt sött och saftigt och i mitten hittar man den svarta kärnan som då ska vara pupillen.


Den är jättegod att äta som den är, men användsäven i matlagning, soppor, desserter och i "sweet and sour food". I torkat tillstånd används den inom kinesisk medicin som lugnande medel. Den ska avhjälpa sömnsvårigheter och magknip. I Vietnam används den svarta kärnan mot ormbett, eftersom den sägs suga ut giftet.


Mullbär är ett bär som ska fullkomligen drypa av vitaminer och andra nyttigheter. Det ska stärka njurarna och vara bra för håret och ögonen. Det används också inom kinesisk medicin, bland annat för att behandla grått hår, förstoppning, diabetes och för att stärka blodet.

Enligt beskrivningen ska de vara mycket saftiga och söta, men det kan jag inte påstå att de här var. Nej, de var nästan lite sura och torra, men det kan ju vara så att det är som men jordgubbar, de godaste är de man plockar solvarma på plats där de växer.


Dagens sista fruktstunds-deltagare får bli kumquat, som ser ut som små miniapelsiner. I Kina växer de vilt och översätter man det så blir det ungefär "guldapelsin". Man kan äta den som den är, med skal och allt ,vilket faktiskt känns "lite mysko". Eftersom det är en hel del kärnor i den också, så är det inte så himla käckt att stoppa hela i munnen, även om den inte är större än en oliv. Däremot är det väldigt gott att skära tunna skivor och ha i sallader. Det ger en frisk och syrlig smak.

Jag hittade faktiskt flera svenska recept där den är använd. Bland annat som dekoration på chokladkakor. Det fanns även ett annat kul användningsområde, och det var att skära den i skivor/klyftor och lägga i frysen för att sedan använda som is.

14 kommentarer:

 1. Roligt att du tar upp dessa frukter. Man tar dem för givet då man bor här. Min man har bott många år i Asien så han guidar mig vant bland de olika frukterna beroende på säsong. Rätt ofta funderar man hur man ska äta de olika frukterna i affären, men det är bara att ta hem dem och prova sig fram.. Vilken av dessa är din favorit? Kram

  SvaraRadera
 2. Åh, Longan är mums! Qumquat kan man hitta i svenska livsmedelsbutiker också, emellanåt (till hiskliga priser). Mullbär vill jag testa :-)

  SvaraRadera
 3. Jodu, mullbärsmarmelad har jag ätit, men var inte så förtjust i faktiskt. Och kumquat har jag sett här men aldrig ätit faktiskt...vet nog inte om jag skulle vara så daring att jag skulle äta den med skalet dock!

  SvaraRadera
 4. Kul med ett utbud av spännande annorlunda frukter! Den översta såg intressant ut. Mullbär känns dock väldigt hemtamt för mig. Vi hade ett stort mullbärsträd på området där jag växte upp (i Lund). Vi mumsade med andra ord jämt på mullbär... och vi tyckte att de var väldigt goda! :)

  SvaraRadera
 5. Katarina: Av just de här tre, så är det longan som vinner. Men annars så älskar jag pomelo, det kan jag äta som den är och ha i sallader och bara älskar den! För att inte prata om mangosten, riktigt färsk mango, papaya, rambutan... med andra ord, det mesta jag kan hitta här!

  Annie: Jag har missat kumquat där hemma, men jag skulle tro att de kostar...

  Trillingnöten: Problemet är att det är nästan omöjligt att skala den, så ska man äta den så har man inte mycket val.

  Freedomtravel: Jag hade faktiskt inte en aning om att det fanns mullbärsträd över huvudtaget i Sverige!

  SvaraRadera
 6. Kumquat har jag köpt ett par gånger, faktiskt och skurit tunt precis som du säger, men de andra var nyheter för mig! Mysig fruktstund idag! :)

  SvaraRadera
 7. Oj,så ovanliga frukter. Ja..för mig är dom ovanliga.
  Kan man få komma ner och få smaka lite? ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Min dotter älskar "drakögon". Vi har hittat dem lite då och då i affärerna.

  SvaraRadera
 9. Vi har ett Mullbärsträd i vår trädgård och jag har gjort sylt av bären vilket är absolut höjdare. Bären mognar i slutet på augusti. Kumquat är lustiga för att man just äter skalet men de är mkt goda! S

  SvaraRadera
 10. Dragon eye verkar vara nåt för mig...jag blir ju hittad av drakar lite här och där.
  kram

  SvaraRadera
 11. ser fantastiskt gott ut, kikar i kylskåpet o inser att kvällens val står mellan äpple och apelsin...
  Kram

  SvaraRadera
 12. Joanna: Fruktstunderna här är alltid mysiga.

  Maria: Det var det!

  Camilla: Jadå, kom du!!

  DH: Jag förstår henne!

  Susanna: Jag har aldrig ätit mullbärssylt, men jag måste faktiskt smaka den när jag hittar någon burk med det innehållet.

  DOB: och de ser verkligen ut som drakögon...

  Sarah: Inte ens en banan att piffa till det med ;)

  SvaraRadera
 13. Spännande frukter!! Mullbär har jag i mint trädgård i Spanien men jag har faktiskt aldrig gett mig på att smaka. Ska ha dessa i åtanke den dag håret börja bli alldeles för grått.:)

  SvaraRadera