fredag 18 november 2011

Saltlakritssubstitut

Tänk vad mycket intressant godis det finns!

Det finns melonkärnor i olika färger och smaker, krispigt sjögräs med tom yam-smak, rostade svarta bönor med soyasås...
Jag menar, vem behöver sakna salta bildäck, djungelvrål, färsk salt pingvinlakrits, superslata bomber, salta snören, piratpengar....absolut inte jag!!!

Eller...kanske lite ändå...

Enligt Wikipedia säljs och konsumeras saltlakrits enbart i de nordiska länderna plus i Nederländerna, man kan ju fundera på varför, om man nu tycker att man har tid med det!

Att lakritsrot har använts i medicin väldigt länge är väl ingen större överraskning, jag antar att det är fler än jag som tänker hostmedicin när man hör det!? Men nu är tydligen saltlakrits på stark frammarch även i bakverk, eller vad sägs om "citronmuffins med saltlakritsfyllning" eller "chokladkaka med körsbär och saltlakrits"? Det fulkomligen flödar av sådana recept på olika intenetsidor.

Fast vi är faktiskt inte bäst på lakrits i Sverige, i vårt östra grannland finns "Finlands salmiakförening" som varje år har en festival där man korar "årets lakritsgodis". Den festivalen hölls tydligen även i Sverige i år för första gången och det segrande godiset blev lakrits-ufon. Eftersom jag tdligen har missat detta godis totalt får jag väl jaga sådana när jag kommer hem...

...och salta däck...och salta snören...och djungelvrål..och...

13 kommentarer:

 1. Visst är det gott med dessa saltade och rostade kärnor men en aning krångligare att äta än lakrits. Jag gillar finsk lakrits,,,även lejonterva pastllerna. Kärnorna är även vackra att bara pryda en skål med :) kram

  SvaraRadera
 2. Alltså, i jämförelse med lakrits så låter dom där gräshopporna nog rätt så goda trots allt. LOL Fast salta eller smaksatt frön och sån är gott.

  SvaraRadera
 3. Jag har försökt att omvända ett gäng amerikaner till lakritsälskare (salt sådan givetvis) och däribland min make. Min man är ju lite vänligare inställd till denna efter fyra år i Sverige, men de andra jaf testat på? De hatar det...jag förstår INTE varför...jag gillar!

  SvaraRadera
 4. Lakritsufon - undrar just om det är sådana där tunna runda tefatsliknande med lakritspulver inuti?

  SvaraRadera
 5. melonkärnor i olika färger och smaker, krispigt sjögräs med tom yam-smak, rostade svarta bönor med soyasås... Så nyttigt det låter.

  SvaraRadera
 6. Tänk vilka "food cravings" man kan få när man är långt hemifrån. Märkligt att saltlakrits är just en sådan grej. Ibland blir jag sugen på saker jag knappt ens visste att jag tyckte om. Vanligtvis är det dock kaviar, räkost, bostongurka, Gevalia kaffe, leverpastej, kålrot och LAKRITS som jag brukar sukta efter. Hoppas de dina läser detta inlägg, så de förstår vad de måste göra... Hej hopp!

  SvaraRadera
 7. Katarina: Jodå, men visst är lakrits att föredra!

  Annefia: Du har missat något här!

  Trillingnöten: förstår precis - jag minns när vi bjöd våra engelska vänner på djungelvrål...

  Susanna: Mycket möjligt, får ta reda på hur det ligger till.

  Steve: Det är väl det jag vill tro att det är...

  Håller med om just detta - att gå in på Ikea är lika med att upptäcka massor med saker man plötsligt bara måste ha i kylen.

  SvaraRadera
 8. djungelvrål kan med fördel köras i micron.
  det blir riktigt gott!

  SvaraRadera
 9. Lakritsufon - då tänker jag på de som är rosa med svarta inslag... Hårda karameller som ser lite ut som ufon. Kan det vara de?

  Fröna ser goda och färgglada ut, men jämfört med lakrits... Nja... ;)

  SvaraRadera
 10. Intressant att lakrits är något som bara äts i vissa delar av världen... På Island älskar de att blanda lakrits och choklad, en blandning som jag tycker är lite knepig.

  SvaraRadera
 11. Fazer söt lakrits - mums !!! Kan även rekommendera suku laku.
  kram

  SvaraRadera
 12. Sitter just nu i soffan och äter salta sillar och lite annan saltlakrits. Börjar dock må illa, så jag vet inte... är det inte lite överskattat?

  SvaraRadera
 13. DOB: Ska fundera över detta...

  Joanna: Jag vet faktiskt inte, måste nog undersöka detta vidare!

  Freedomtravel: Visst är det konstigt, måste frsöka ta reda på vad det beror på. Håller med om att lakrits och choklad låter lite mystiskt, men man kan säkert vänja sig vid det också.

  Sarah: Jodå, fast jag föredrar nog den salta.

  Nilla: Det är kanske så man ska göra för att bota suget efter saltlakrits - det får alltså bli en jul helt i saltlakritsens tecken!

  SvaraRadera