tisdag 22 november 2011

NEA, Singapores svar på SMHI och yr.no?

Det där med "vädersida" är väl inte lika hysteriskt använt här, som det är på de lite nordligare breddgraderna.

Man behöver till exempel inte jämföra flera olika sidor i hopp om att hitta någon med bättre väder än en annan. En stor anledning till det är naturligtvis att man behöver inte veta om det kommer att regna, utan mer när det blir.
Här finns NEA, National Environment Agency, där man kan gå in och se hur vädret blir. Man kan även kontrollera var senaste jordbävningen var, om det finns risk för tsunamis, cykloner eller vulkanutbrott. Sedan finns det även "heavy rain warnings", vilket det finns vissa regler för. En sådan varning utfärdas först om man förväntar sig mer än 50 mm regn på mindre än en timme! Jo och då kan man ju verkligen kalla det för "heavy rain"!


Eftersom dessa skyfall anfaller med jämna mellanrum gäller det att vara uppfinningsrik, speciellt om man arbetar i en utomhusbar där det regnar in!


Sedan är det lite fascinerande att denna lilla ö som utgör Singapore, är indelad i fem(!) regioner, som har varsin väderprognos! Det kan alltså vara en regnvarning på någon eller några delar av ön, men inte de andra. Här är det alltså inte fråga om något så luddigt som "regn i västra Svealand", eller "sol i södra Norrland"...

Nej, lite mer precist, skulle man kunna säga. Sedan kanske det också är lite enklare att förutspå vädret här, där det inte finns så många olika varianter att välja på...

10 kommentarer:

 1. Yup, när det regnar, så står det verkligen som spön i backen. Vädrer rapporteringen slutade jag följa då jag lämnade Sverige, tror jag det var. Det är intressant att Sin har flera väder regioner.

  SvaraRadera
 2. Tänk vad skönt ändå, antingen är det regn eller sol :)

  SvaraRadera
 3. Vad är en "rejäl rotblöta" jämfört med ett "heavy rain". Huvaligen!

  SvaraRadera
 4. Vad intressant! Vi hade bara klibbigt varmt väder när vi var i Singapore i två dagar, men det hade varit lite kul att få uppleva det där tunga regnet också. Fast efter en timme hade jag varit mer än nöjd!

  SvaraRadera
 5. Vi lusläser väderprognosen. Både SMHI och Yr.no. Det är så mycket vi måste planera in och ta hänsyn till när det regnar.

  Eftersom bygget (det yttre i alla fall) är klart så vi nte så väderkänsliga längre. Men vår vägen som blir en lervälling och svår forserad. Vid "stora vadet" kan det ta timmar efter ett skyfall innan vi kan komma över.

  50 mm på en kvart är vårt regnrekord.
  /Anna

  SvaraRadera
 6. Katarina: Nej det är lite annorlunda med följandet av rapporteringen, men det som är bra är om man vill ha lite koll på när det tänker regna...

  Trillingnöten: Jo, man behöver inte fundera så mycket, speciellt inte som man kan ha samma kläder oavsett väderlek!

  Steve: Inte mycket...

  Joanna: Det är den andra typen av väderlek: varmt och kibbigt.

  Anna: Med den mängden vatten på kort tid förstår jag om det blir lervälling av rejäla mått!

  SvaraRadera
 7. Försöker tänka mig den mängden nederbörd i form av snö...

  SvaraRadera
 8. jag kollar vädret varje dag, väntar på heavy sun...
  kram

  SvaraRadera
 9. Intressant rapport om vädersituationen.

  SvaraRadera
 10. DOB: Tveksamt om vi vill veta hur det skulle bli!

  Sarah: Full förståelse för detta...

  Per-Anders: Ja, det är väl så det är, om inte solen skiner så regnar det.

  SvaraRadera