tisdag 15 november 2011

Small nations can also be tech giants

Det är rubriken på en artikel i lördagens tidning the Strait Times, som inleds med texten It helps to have money and it helps to have size, but in the race for tech innovations, small but smart countries do make it to the top rankings. En artikel som i mina, något subjektiva, svenska ögon var mycket intressant läsning.
Artikeln handlar om hur det inte är, som man skulle kunna tro, länder som USA och Kina som har ledningen inom värlstekniken, utan det är de små länderna som verkar ha tagit kommandot och nu får bamseländerna se upp för nu kommer de små på bred front!

Eftersom jag inte bara är subjektiv svensk, jag tänker lite subjektivt i andra banor också, och det är väl lite i riktning åt skolvärlden. Jag tror att det här visar sig att det lönar sig att träna elever i att "tänka själva" och att "tänka fritt". Jag vet att det är många skolor i Sverige som till exempel arbetar med entrepenörskap (bland annat "min" skola där hemma), många har det till och med schemalagt och jag tror det är jättebra!

De tre publicerade listorna var:

Global Creativity Index:
1. Sverige
2. USA
3. Finland
4. Danmark
5. Australien
6. Nya Zeeland
7. Canada och Norge
9. Singapore
10. Nederländerna

Global Talent Index:
1.Finland
2.Sverige
3.Singapore
4.Danmark
5.Nya Zeeland
6.Norge
7. Australien
8. USA
9.Grekland
10. Slovenien

Global Technology Index:
1. Finland
2. Japan
3. USA
4. Israel
5. Sverige
6.Schweiz
7.Danmark
8. Sydkorea
9. Tyskland
10. Singapore

Om någon är mer intresserad av detta, hur det är uträknat och vill läsa fler siffror så finns två länkar här nedan som går att använda för detta ändamål. När det kommer till att förklara sådant som har med siffror att göra, så är jag inte så speciellt begåvad, någon misssade att skicka med mig det där siffersinnet, så jag lämnar det till var och en...

http://www.theatlanticcities.com/technology/2011/10/worlds-leading-nations-innovation-and-technology/224/


http://investsweden.se/world/On-Sweden/Recent-rankings/Sweden-tops-Global-Creativity-Index/

14 kommentarer:

 1. Vad jag fattar så är det väl bara att sträcka på sig och forstätta att vara "glaad att jag är svensk"!! Skönt att läsa lite sånt här ibland speciellt när man hör pessimisterna kraxa.
  Annika

  SvaraRadera
 2. OOo. lovely! Nu står ju till och med entreprenörskap klart och tydligt i de nya läroplanerna dessutom...

  SvaraRadera
 3. Intressant att Kina inte finns med på någon topplista. Men även om de små knäcker ideerna så är det de stora som "knycker" ideerna. Kina t ex.
  Entreprenörskap kräver oftast en kapitalstark miljö för utvecklingsarbetet.

  SvaraRadera
 4. Små länder kan dom också ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 5. I länder som Korea och Kina är man jättejätteduktiga på att kopiera och göra "redan uppfunna" saker bättre, och med mer prestanda, medan vi, som du säger, är bättre på att tänka helt nytt och fritt. Våra kulturer är väldigt olika. Att tänka fritt i de länder som jag nämnt ovan är inget som premieras så vidare värst, jag tror det har att göra med att hierarkier är väldigt viktiga här. Man gör det chefen säger att man ska göra, typ.

  SvaraRadera
 6. Annika: Det gör vi tycker jag!

  Trillingnöten: Nu påminde du mig om något jag inte har gjort, men kanske borde göra - läsa nya läroplaner...

  Steve: Utdrag från artikeln om just Kina: "Creating your own high-speed train just by copying individual elements from existing US and European companies is not creating new technology. China has become expert at copying what´s been invented and developed elsewhere but they have a long way to go in terms of creating their own inventions."

  Annie: Jag tror också att det har mycket att göra med hierarkier och att inte ifrågasätta. Sedan är det klart att det är väldigt svårt att prova något nytt när man faktiskt riskerar att "förlora ansiktet" också...

  SvaraRadera
 7. Oj då, var jag så rätt ute?

  SvaraRadera
 8. Här måste jag kraxa lite.....

  Själv är jag chockad över Sverige och trodde att vi kunde bättre. Mitt halvår i Sverige där jag läser om ungdomar som går ut skolan utan att kunna läsa, de blir mobbade, de, unga flickor skadar sig själva, de äldre vanvårdas av företaget Carema som ägs av ett bolag som ligger på Jerseyöarna och betalar inte ett öre i skatt.....listan är lång - tyvärr.

  Jag önskar att jag kunde glädjas över att vi toppar "Creativity list" men jag kan inte - det är bara för mycket. Var är du gamla du fria Sverige....

  SvaraRadera
 9. Vad synd att du bara har hittat allt det negativa. Visst är det mycket som inte är bättre i Sverige jämfört med andra länder, men det finns förhoppningsvis något som är positivt också...

  SvaraRadera
 10. Jag är besviken och trodde nog mer om Svedala. Men det får väl sjunka undan....

  SvaraRadera
 11. Ja, det må man säga! *sträcker på mig*

  Jag gillar den teorin med självständigt tänkande unga.

  SvaraRadera
 12. Det handlar väl om att utnyttja de resurser man har tillgång till. PÅ det bästa tänkbara sätt.

  SvaraRadera
 13. Nilla: Det tycker jag att vi ska göra - sträcka på oss, jag kan behöva få några extra centimeter då och då!

  DOB: Absolut!

  SvaraRadera
 14. Listorna ser trevliga ut ur svensk synvinkel. Jag tror även att de stämmer.

  SvaraRadera