fredag 25 november 2011

Kevin Spacey som Richard IIIA horse! A horse! My kingdom for a Horse!

Kevin Spacey - vilken man, vilken skådespelare! Det är svårt att säga något annat efter att ha sett honom i rollen som Shakespeares Richard III i tre och en halv timme!


Det var en helt underbar kväll när Shakespeares pjäs spelades på Esplanade Theatres. Att få upleva så många fantastiska skådespelare på en så fantastisk teater är helt enormt. Att se herr Spacey linka fram med sitt förtvinade ben och sin vanskapta arm och spela denne kung som lyckades beordra livet av så många i sin närhet för att vinna Englands tron, var helt magiskt! Man kan ju inte låta bli att fundera över hur han egentligen kan gå normalt över huvudtaget efter drygt en vecka i den rollen.


Sedan att det var en tolkning av pjäsen med små lustigheter här och där, gjorde ju inte saken sämre på något vis. Fascinerande var också det faktum att det i princip inte var någon rekvisita på scenen, mer än bord och stolar. Det var istället ljuset som gjorde scenerna.

Frågan är hur mycket krympling han egentligen var, den där Richard III. Jag har förstått att alla inte är överens med herr Shakespeare att det var så illa som han lät påskina...fast vi lär väl inte få veta hur det var, vi kan väl bara gissa.

Jag, krympling född och av en falsk natur
På allt behag och bildskön växt bedragen,
Lytt, ofullgången, vräkt i förtid ut
I andedräktens värld knappt hälften färdig,
Så lam och så eländig i min åtbörd,
Att hundar skälla där jag linkar fram -
                                                          (W. Shakespeare, Richard III akt 1, scen 1)


3 kommentarer:

 1. Vilken upplevelse! Blir allt ganska avis...
  Ha en fin helg, Marina!

  SvaraRadera
 2. Så underbart att få uppleva denna passion som Shakespeare skapade.
  kram E

  SvaraRadera
 3. Eva: Den var verkligen jättebra!

  E: Man kan säga att den verkligen blev framförd med passion också!

  SvaraRadera