onsdag 23 november 2011

Svenska kyrkan

Precis som i de flesta länder, finns det även i Singapore en svensk kyrka. Jag skulle tippa på att den här, precis som på andra platser i världen tjänstgör mer som en slags mötesplats än som en kyrka i ordets egentliga mening.

Mitt första möte med en sådan var under au pair-tiden i London då svenska kyrkan var ett ställe där man åt svenska kanelbullar och träffade andra svenska tjejer på äventyr i storstan. Så är det nog mycket fortfarande, kanske inte så mycket för just au pairer här kanske, men inte desto mindre för svenska tjejer(?) i storstan... igår till exempel var vi massor med svenska tjejer som var där och fikade!

Här finns en liten handelsbod där man kan införskaffa lite varor av olika slag som härstammar ifrån hemtrakterna, t.ex. risgrynsgröts- eller stroganoffmix.


För att ta sig dit skulle man behöva ha någon slags jeep, eller ha bergsklättringsutrustning för den ligger högt upp, på en av Singapores få höjder, med utsikt över hamnen. Jag säger utsikt över hamnen, för det är just vad det är! Vattnet ser man inte därför att hamnen är full av kranar, men bakom dom är det säkert jättevackert ut över havet.


Här vajar svenska och norska flaggan tillsammans, av den anledningen att svenska kyrkan faktiskt är en svensk/norsk kyrka, och ska vi vara riktigt ärliga, så var den norsk först och vi "fick vara med". Skylten upp i backen vittnar kanske om att norrmännen var först på plats, för frågan är om det finns några andra som skulle varna för skidåkare i Singapore...!?

9 kommentarer:

 1. Jag saknar vår kyrka i Bangkok inte för att jag är speciellt kyrklig men jag tycker att det är en förträfflig plats att träffa andra svenskar på. Nu finns det fortfarande personal men ingen fast plats att träffas på....man hyr in sig på olika ställen mendet blir inte detsamma. Kanelbullarna smakar iaf lika gott vart de än bjuds

  SvaraRadera
 2. Svenska Kyrkan är verkligen gudasänd om man får hemlängtan :) Gick ofta dit och åt leverpastejmacka i New York :)

  SvaraRadera
 3. Jag visste att det fanns en svenska kyrkan i Singapore,, I KL finns det ingen, men jag har hört att någon kommer hit någon gång då och då.. Vilken fin handelsbod de har, verkligen!

  Kram

  SvaraRadera
 4. Fin skylt! Se upp i backen, liksom. =)

  SvaraRadera
 5. Annika: Jo, jag tror också att den fyller sin funktion där den finns, och intebara för "kyrkliga personer". (det var för övrigt första gången jag var där, så jag kan väl kanske inte kalla mig frekvent besökare, men ändå...)

  Trillingnöten: Jag vet att jag utnyttjade den rätt mycket under tiden i London, här har det bara inte blivit av, mn jag tror det är jättebra at den finns.

  Katarina: Konstigt att det inte finns någon svensk kyrka i KL, beror det på att det inte finns så många svenskar, eller?

  Nilla: Jo du, och fort går det nog också ;)

  SvaraRadera
 6. Förstår att den ligger med utsikt över hamnen, jag har hört att svenska kyrkan flyttade ut i världen för att sjömän skulle ha något att gå till vart än i världen de befann sig.
  kram E

  SvaraRadera
 7. småmysigt och tryggt med alla dessa svenska kyrkor som finns spridda runt om i världen.
  kram

  SvaraRadera
 8. Trevligt!
  Kyrkan hette ju just Svenska sjömanskyrkan i början om jag inte har fel.
  Kul skylt verkligen, en sådan skulle jag gärna sätta upp här någonstans oxå!
  Kram

  SvaraRadera
 9. E: Jo, så var det säkert och just den här var fatiskt en norsk sjömanskyrka från starten.

  Sarah: Skönt att veta för alla som är ute och reser runt att det finns någonstans att vända sig om det behövs.

  Eva: Nästa jag hittar ska jag sätta på min balkong, men nästa efter det kan jag ju knöla ner i ett paket och skicka...;)

  SvaraRadera