onsdag 9 november 2011

World´s biggest prayer wheel?


Högst uppe på taket, på Buddha Tooth Relic Temple and Museum i China town, finns en takträdgård med världens största bönehjul. Åtminstone finns där en skylt som gör gällande att det ska vara det, men efter att ha sökt och letat efter något som skulle visa att så är fallet, är jag inte riktigt säker. Fast det kan ju vara så, eftersom det är i Singapore, kanske det går av bara farten att få upp en sådan skylt, vad vet jag...


Hur som helst så råder det ett fantastiskt lugn där uppe på taket och mitt bland alla orkidéer och gröna växter har man möjlighet att gå in i "Ten thousand Buddhas paviljon" och snurra på hjulet för frid och lycka över världen. Just det här hjulet är ca fem meter högt och som alla andra bönehjul så ska man snurra det medsols. Man snurrar det genom att hålla i ett slags handtag samtidigt som man går runt och upprepar ett mantra eller en bön.


Det vanligaste mantrat är "Om Mani Padme Hum" och om detta upprepas samtidigt som man snurrar hjulet så är man "equal in fortune to the 1000 Buddhas". Ett mantra är för övrigt något som ska "hjälpa till att befria sinnet".


Det finns prayer wheels i alla olika storlekar, det finns sådana som drivs av vatten eller vind och det finns till och med mekaniska och digitala hjul! (Även munkarna är med andra ord inne i den digitala världen) På bönehjulen finns olika mantran samt heliga texter skrivna.

Själva idén med bönehjul härstammar från frasen "Turn the wheel of the dharma" som är en metafor för Buddhas lära. Om man skulle vilja det kan man fortsätta att rota i det här, eftersom det finns hur mycket som helst, men nu tror jag det räcker med information om den buddhistiska läran för idag!

9 kommentarer:

 1. Roligt att du skriver om just detta! Min svägerska besökte detta stället förra veckan, då vi var i SIN. Hon är själv buddist och hade hört talas om detta innan hennes resa till Singapore!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Intressant! Det där visste jag inte.
  Du ser...man lär sig alltid något nytt för varje dag :)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Hej du tjänstlediga lärare, som antagligen följt med mannen som fått nytt jobb. ;-) Eller gissar jag fel? Jag är också lärare i botten och hade tjänstledigt fram till i somras, då jag var tvungen att säga upp min fasta tjänst på högskolan. Suck. Jag längtar efter kollegor och mitt gamla jobb. Men samtidigt är det ju spännande att få bo några år utomlands. Mest bekymrar jag mig över den dag då vi ska återvända hem. Hej hopp!

  SvaraRadera
 4. Skulle behövas just nu - ett prayer wheel!

  SvaraRadera
 5. Katarina: Hoppas hon tyckte det var lika häftigt som jag gjorde!

  Camilla: Mmm, mer eller mindre nyttigt...

  "desperat hemmafru": Alldeles rätt gissat -troligen inte så svårt! och visst uppväger det mycket att få uppleva något helt annat än det gamla invanda.

  Steve: Varsågod - antar att det var något du har funderat mycket över!

  Susanna: Frågan är om det skulle hjälpa!?

  SvaraRadera
 6. Nja, jag har väl inte legat sömnlös men det är alltid roligt att få lära nåt nytt.

  SvaraRadera
 7. Vacker tanke.
  Känns som världen behöver lite extra omtanke nu.
  kram

  SvaraRadera
 8. Steve: jätteroligt att jag kan bidra till detta!

  DOB: Jo det finns många delar av vårt klot som behöver det som det ser ut...

  SvaraRadera