torsdag 2 juni 2011

Gamla moderniteter eller moderna gamligheter

Vad innebär det egentligen att "något är modernt" och när slutar det att vara modernt?

Nu är frågan hur i himmelens namn någon (i det här fallet jag!) över huvudtaget kan komma på idén att fundera över detta, och jag antar att det är en berättigad fråga. Det är faktiskt inte något jag brukar gå och fundera över, men nu råkade det vara så att jag snubblade över något som faktiskt fick mig att låta mina små grå arbeta lite.

Jag hittade en mening, tagen ur en japansk film, som faktiskt var rätt tänkvärd:

Det verkligt moderna är det som inte åldras trots tidens gång.

Då är frågan, finns det i så fall något som är "verkligt modernt"? Jag har försökt att komma på något, men inte lyckats så där jättebra. Det jag kan tänka mig, skulle väl vara vissa böcker som står sig trots att tiden går, även musik, konst... Då är nästa fråga, vad är det som gör att vissa böcker, viss musik och viss konst står sig och inte annan?

Fast det är klart, om jag visste det kanske jag skulle sätta fart och producera något alster som skulle stå sig och fortfarande vara modernt om 100 år... och om jag då ser till min obefintliga konstnärliga ådra, och min kanske inte sådär jättestora förmåga att komponera någon symfoni, så återstår det alltså bara att skriva en klassiker... men inte idag...kanske en annan dag...

7 kommentarer:

 1. Ruskigt intressant fundering! Jag började grunna på kontexter, vilka är föränderliga. Så om något är obundet, frigjort från kontexter, så är det alltid modernt. eller nåt. typ. kanske. eller inte alls.

  SvaraRadera
 2. Jag betraktar det som är modernt som något som är populärt hos många. Oftast är det något nytt men kan ibland även vara något som tidigare varit modernt. Spontant tycker jag det som är modernt är ett resultat av utveckling men vet inte om det egentligen stämmer.

  SvaraRadera
 3. Den ofrivillige bloggaren: Japp, precis så är det...eller inte...

  Per-Anders: Frågan är om någon vet...

  SvaraRadera
 4. Ser det mer som cykliska fenomen - mina döttrar är helt betagna av mina V-jeans t ex - för att inte tala om platåträskorna

  SvaraRadera
 5. Jag tycker absolut att du ska skriva en klassiker! Tråkigare kan man ha det.

  SvaraRadera
 6. Ibland kan man vara före sin tid undrar vad man är då? S

  SvaraRadera
 7. Nemo: Har du lyckats spara dom!? Då börjar jag förstå behovet av mycket förvaringsutrymme...;)
  Fast ska jag vara riktigt ärlig, så önskar jag faktiskt att jag hade sparat något exemplar av alla mina platåträskor!

  Nilla: Jo, det kanske får bli så...problemet är bara att alla idéer jag kommer på att skriva om, har någon annan redan använt!

  Susanna: Modern modernitet, kanske...

  SvaraRadera