torsdag 16 juni 2011

Ogräs eller inte?

Vem är det som bestämmer vad som är ogräs och vad som inte är det? Och framför allt, kan ogräs vara vackert?

Tänk vad mycket enklare trädgårdsarbetet skulle vara om vi tog ett gemensamt beslut att allt är vackra blommor och inget är ogräs! Jag menar, vad är det som gör att vi har någon slags allmän syn på att maskrosor är fula? Egentligen är det ju en vacker blomma som talar om att sommaren är här, så vad beror det på att svenska husägare varje år utrustar sig med handskar, hinkar samt utrotningsverktyg och med mord i blicken tar sig an uppdraget att slita upp varje maskros, kosta vad det kosta vill!?

Sedan har vi lupinerna som många anser vara ogräs. I mina ögon är det en fantastiskt fin blomma, som varje år förgyller dikeskanter och ängar lagom till midsommar. Vad vore en midsommarstång utan lupiner som hänger i klasar mellan lindade snören? För att inte prata om dessa lila och rosa buketter som ska stå på bordet mellan sillburkar och nubbeglas. 


Det här är definitionen på ogräs enligt Wikipedia:

Ogräs eller skadeväxter är kärlväxter som växer på platser där de för människor inte är önskvärda, såsom åkerfält, trädgårdsland, blomsterrabatter, trädgårdsgångar, gator och torg. En art kan alltså vara både ogräs och kulturväxt beroende på var den växer

Ska vi gå efter det, så innebär det ju faktiskt att om vi bestämmer att det får växa blommor, som vi i vanliga fall inte vill ha, lite här och där, så kan vi ju kalla dom för "kulturväxter".

Så nu alla vänner, se nu till att låta era kulturväxter växa och frodas ordentligt, så blir det en betydligt lugnare sommar, jämfört med om de ska jagas...

Varför inte göra som Carl-Anton, han har ju faktiskt till och med ett argument till varför de bör sparas:

Jag lät alla mina maskrosor finnas
fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut.
Men det är så skönt att sitta och minnas
små solar i gräset när sommarn är slut

8 kommentarer:

 1. Här har det mesta en fristad! Jag har några gamla växter som gått i arv i generationer och när ogräset börjar kväva någon av dom åker de väck. Annars har jag en väldigt avslappnad inställning till min trädgård. Den inställningen är ju liksom påtvingad!
  Maskroser får vara, fast inte i grusgången.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar faktiskt att det växer lite "vilt", lite som en sån där engelsk trädgård man kan se i konstens värld :) Romantiskt så det förslår för mig :)

  SvaraRadera
 3. Det finns mänskliga ogräs också, dem utrotar man inte så enkelt minsann....

  SvaraRadera
 4. Ogräs eller inte. Allt som blommar är vackert.
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 5. Lippe: Om man ska få påtvingade inställningar, så kanske det är en av de bättre!?

  Trillingnöten: Romantiskt ogräs - härligt!

  Susanna: Helt rätt...och definitivt inte med maskrosupptagare och hink...;)

  Camilla: Härlig inställning!

  SvaraRadera
 6. Men kära någon! Nu ser jag att du kommenterat på min blogg flera gånger och jag har hela tiden tänkt att det var en annan Marina. Nu upptäckte jag plötsligt att hennes profilbild inte var bredvid! Är du möjligen den Marina som blivit följare till min blogg? Isåfall måste jag tala om att när man klickar på den lilla profilbilden så syns det inte att du har en egen blogg, så du (om det nu är du)borde ändra där i ditt Google Friends konto och sätt gärna in samma bild på ditt vanliga Google-konto, så att profilbilden syns då du lämnar kommentarer.

  Fantastiskt fin bild på lupinerna! Jag håller med dig vad gäller ogräs! Jag fotar ofta ogräs! Varför de inte gillas av de som håller på med trädgårdsarbete är ju för att de kommer oinbjudna och tar över makten! De suger åt sig all näring och tar knäcken på annat runt omkring som man planterat...Själv har jag inte den hobbyn, ännu åtminstone, så hittills ser jag bara det vackra i ogräs!

  Jättefin blogg du har! Spännande att bo i Singapore! (Känner en tjej från Karlstad som bor i Iraklion och jobbar i Hersonissos, Marie Carlsson.)
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 7. Lupiner är en av mina favoritblommor. Här i Göteborg fanns de förr i mängder längs med motorvägarna, men är nu försvunna och ersatt med fult gräs. Varför?

  SvaraRadera
 8. Ja, frågan är vad de har gjort för ont för att få sin ogrässtämpel!

  SvaraRadera