tisdag 28 juni 2011

Könummer

Om jag nu har försökt hittat "singaporianska egenheter" så är det väl inte mer än rätt att även lite av de svenska kan få ett eller annat omnämnande - det finns ju trots allt några stycken av den varan...

Något som verkar fascinera människor utifrån, är vårt köande. Svenskar är kända för att stå i kö. Det kanske vi gör, men sedan så har vi ju detta fantastiska system med nummerlappar som gör att vi slipper stå i en kö och vänta, vi kan ju faktiskt vänta sittandes på en stol, och kanske till och med få oss en kopp kaffe under tiden.

Men det är viktigt att bevaka numren som trycks fram, för tänk om någon med ett senare nummer hinner sticka fram sitt huvud före, då blir det inte nådigt! Denne person blir väldigt kvickt upplyst om att hans nummer faktiskt kommer efter i det numeriska systemet, så var så god och inta rätt plats i ordningen!

Men visst är det ett bra system, för hur det är så underlättar det att slippa stå och reta sig på att alla andra köer går snabbare än just den som jag står i - för så är det alltid! Lite konstigt är det ju, för alla andra utom jag verkar alltid välja rätt kö...

Något som dock är rätt fantastiskt med nummersystemet är, att om vi kliver in i någonstans där detta system är i bruk och är helt ensamma där inne, nog tar vi en nummerlapp för att snällt invänta vår tur! Ändå mer fantastiskt är det ju också att personen bakom luckan väntar tills vi har tagit vår nummerlapp, för att sedan trycka fram rätt nummer! Då inträffar det mest fantastiska, för när numret visas på displayen måste vi ju också kolla lappen vi precis har tagit i den absolut folktomma lokalen, så att vårt nummer verkligen stämmer överens med det som precis blivit framtryckt... För har nu någon bestämt att det är så det ska vara, ja då är det så det är!

7 kommentarer:

 1. Bäst på könummersystem måste väl ändå vara "bilbesiktningen"....?

  SvaraRadera
 2. Hahaha...ja...är det bestämt så är det :)
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 3. Oj, vad jag skrattar igenkännande! Det är ju precis så!

  SvaraRadera
 4. Susanna: Det ligger något i det.

  Camilla/Trillingnöten: eller hur...!

  SvaraRadera
 5. Hahaha!
  Ordning och reda, löning på fredag.

  SvaraRadera
 6. Jag känner mig ganska bekväm med den kökultur vi har i Sverige. Den bygger ju på begreppet rättvisa, vilket på nåt vis sitter i den svenska ryggmärgen (vilket jag gillar). Men tiderna är ju på väg att förändras. Kanske man snart kan "välja" kö, beroende på inkomst. Undrar lite hur det ser ut i de länder där man inte brukar stå i kö. Det måste antagligen bli ganska trångt framför disken.

  SvaraRadera