tisdag 21 juni 2011

Sommarsolståndet

Idag är det alltså dags för årets ljusaste natt - klocka 19.16 ikväll står solen som allra högst på himlen! Under förutsättning att det inte är en massa moln ivägen, så kanske vi till och med kan få se denna himlakropp i sin höga position...


Vad jag inte hade en aning om, är att just denna dag också är anledning till att ha fest i vissa delar av vårt land - kanske något att ta efter, alltid kul när det finns en orsak att ha kalas! Enligt somliga så är det den här dagen som är något slags ursprung till midsommarfirandet, men det är väl ingen som riktigt säkert vet.


Men visst är det något magiskt med de här ljusa nätterna, man kan förstå att det har gett upphov till många myter och berättelser om magi och mystik. Sedan kan man ju fundera lite på vad de små grodorna har för koppling till mystiken, men det kanske finns någon förklaring till detta...

Nu är det i alla fall snart dags för oss alla att fira ljusets närvaro (eller vad det nu är vi firar!?), med att hoppa groda runt midsommarstänger och försöka äta upp sillen innan regnet kommer - för det är väl klart den ska ätas ute! 
 Sol, regn, blåst eller vad det nu kan vara för väder, midsommar är en speciell tilldragelse med sitt sommarnattsljus och allt annat som hör till...

9 kommentarer:

 1. Hej, blev nyfiken da du har kommenterat pa samma bloggar jag brukar besoka.
  Ha det bra! En annan Marina

  SvaraRadera
 2. Man får hoppas att det fina vädret på bilderna håller i sig över midsommar.

  SvaraRadera
 3. Midsommar är något speciellt. Glädje och vemod i ett.

  SvaraRadera
 4. Marina: Kul att du tittade in!

  Per-Anders: Väder blir det ju i alla fall...

  Nilla: Fast det är nog mest glädje, tycker jag!

  SvaraRadera
 5. Trots att jag är uppvuxen i Ångermanland kunde jag aldrig vänja mig vid de ljusa nätterna och fågelsången nätterna igenom ;-)... kanske för att jag är så himla lättväckt ;-)
  Gomorron

  SvaraRadera
 6. Gubben jobbar i år på midsommaraftonen så det blir inget firande för oss. Visst kommer vi att äta god mat och så. Men ingen dans kring midsommarstång blir det ;)
  Det är tur att vi har mörkläggningsrullgardiner :)
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Stattinskan: är ju ljust här också, fast inte som ni har det har jag förstått...nån gång ska jag faktiskt försöka ta mig norrut och titta på "den där midnattssolen"!

  Camilla: Dansandet kring stången är det dåligt med här också numer, men man kan ju fira på annat sätt också...;)

  SvaraRadera