tisdag 2 augusti 2011

En dag i Oslo

Åkte till Oslo över dagen för att hälsa på dotter och "mågämne" och fick en härlig, solig och mycket trevlig dag i den norska huvudstaden.

Konstaterade under resan dit att det finns flera små orter mellan bostadsort och norska gränsen som jag faktiskt inte hört talas om förut... lyckades nämligen köpa biljett till ett tåg som närmast kan jämföras med den gamla tidens rälsbuss som i alla fall tuffade fram på järnvägen här i Värmland. Ni vet ett litet tåg som stannar vid de flesta stationer på vägen, även de som bara består av ett litet stationshus och där själva samhället(?) består av ytterligare två hus och en konsum-butik.

Oslo är ett enda stort blomsterhav just nu. Det ligger blommor överallt. Området runt kyrkan är fullkomligen dränkt av blommor, brev, ljus och gosedjur av alla de slag. Människor går omkring och gråter tyst, bara står och tittar och skakar i huvudet, föräldrar med små barn försöker förklara varför det ser ut som det gör och vad som har hänt. I alla fontäner flyter blommor och statyer är blomsterklädda.
Trots att jag var där och såg allt detta, plus att vi gick så vi såg kvarteren där rutorna håller på att bytas ut och det sitter träskivor för fönstren  där det borde varit glas, trots detta så går det inte att ta in, jag förstår fortfarande inte, men kanske att jag börjar förstå lite mer än förut vilken gigantisk omfattning det hela har...Under vår promenad genom Oslo, kunde jag inte låta bli att tänka på hur tydligt det ändå blir med "den enes död, den andres bröd"...för det är ju i alla fall ingen som kan neka till att såväl florister som glasmästare just nu gör lysande affärer, även om de naturligtvis hellre hade gjort det av någon annan anledning.

Vi hittade i alla fall en helt underbar plats att fördriva någon timme på, precis invid en liten fors borta från storstadsmyllret fanns den, en liten bar/pub/fik där man kunde sitta och ha det hur bra som helst!Prata om att köra huvudet i väggen...

7 kommentarer:

 1. Ja, visst är det otroligt stort att ta in. Så svårt att förstå att det finns sån ondska i världen. Varje dag. Hela tiden. Och så mycket kärlek och vackra saker som väger mot det onda. Balanserar ut det hela. Det kommer att ta tid att gå vidare för både Norge och världen...

  SvaraRadera
 2. Kan tänka mej att det kryper närmare när man är där!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Det är ändå något trösterikt med alla blommor. De skapar en gemenskap på något sätt, som t o m jag känner av som är långt därifrån.

  SvaraRadera
 4. Intressant att se dina bilder. Jag är väldigt imponerad över reaktionerna i Norge. Man svarar terrorn med kärlek och omtanke om varandra, inte med mera hat.

  SvaraRadera
 5. Trillingnöten: Visst är det så!

  Lippe: Det gjorde det - och ändå inte...

  Nilla: Ja, blomsterspråket är ju internationellt på många sätt och vis.

  Per-Anders: Visst är det fantastiskt!

  SvaraRadera
 6. Tack för att du delade med dig av hur det ser ut i Oslo nu. Har lagt en länk till din blogg på min blogg.
  Kram Kim

  SvaraRadera
 7. Kim: Kul att du tyckte om det. Det var verkligen fantastiskt att se det...och så overkligt på något vis...

  SvaraRadera