tisdag 20 september 2011

Även tystnaden har ett slut

Även tystnaden har ett slut är titeln på en bok, skriven av den fransk-colombianska kvinnan Ingrid Betancourt. Boken handlar om hur hon, som dåvarande politiker, kidnappades av den Marxistiska FARC-gerillan och hölls fången i Amazonas djungel under sex år.

I boken beskrivs inte bara den tuffa kampen för överlevnad i djungeln, utan det är även en skildring av såväl Ingrids egen som hennes medfångars förändring som människor. Hur de förändras från att vara sociala hjälpsamma varelser till att se till sig själva och sin egen överlevnad. Det är hela tiden en balansgång, vem man kan lita på och vem som tänker svika.

Skildringarna av de hemska förhållanden där hon tillbringade dessa sex år är ingående och man kan riktigt känna maktlösheten hos fångarna när de tvingas till olika förnedrande handlingar. Förutom fotografier och tankar på familjen hemma, var planeringar och förberedelser inför flyktförsök det som till stor del lyckades hålla livsgnistan levande hos författarinnan.

Det är en klart läsvärd och stark bok om en mycket stark kvinna i fångenskap. Om vad som händer när all värdighet tas ifrån en och hur man lyckas överleva och uthärda sex år som fånge i den Colombianska djungeln.

Titeln på boken är en av de sista raderna i poemet Para Todos skrivet av den Chilenske nobelpristagaren Pablo Neruda. Även om jag har mycket begränsade kunskaper i det spanska språket, så var jag tvungen att leta reda på lite dikter av denne man och jag måste säga att trots den minimala förståelsen, så var de vackra ändå. (En del finns ju faktiskt översatta till svenska också...)

5 kommentarer:

 1. Boken är uppskriven på min lista nu!

  SvaraRadera
 2. Låter som en spännande bok. Tack för tipset!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Det lät som en mycket intressant bok! Tänk att tillbringa 6 år i sådana förhållanden!

  SvaraRadera
 4. Det är en spännande och intressant bok som både förundrar och fascinerar!

  SvaraRadera