tisdag 13 september 2011

Mid Autumn Festival
Så var det dags för ytterligare en högtid - nu har vi firat Mid Autumn festival, eller Moon Festival, som det också kallas.

Denna högtid infaller den 15:e dagen i den 8:e månaden enligt den kinesiska kalendern, den tid på året som månen är som rundast. Jag vet inte om månen var så speciellt mycket rundare än vanligt just den här kvällen, eftersom vi faktiskt inte såg den alls, men i år inföll i alla fall detta den 12/9. 

Hos oss firades det hela genom att alla barn fick ljuslyktor och sedan var det dockteater där legenden om Hon Yi spelades upp. Efteråt var det skattjakt för alla barn som glatt dammsög gräsmattor och häckar i sin jakt på godis. Avslutningsvis bjöds det på mooncakes, pomelos, durians och dryck i en lokal som i vanliga fall ger intryck av att vara hyfsat stor, men just ikväll kändes den något trång! En kul kväll, där jag plötsligt insåg vad fruktansvärt många grannar jag har! Det är inte ofta alla är ute samtidigt minsann, vilket i och för sig kanske är tur...


Mooncakes är en sorts kaka som enligt legenden användes för länge, länge sedan på den tiden då mongoler styrde i Kina. Kinesiska ledare som planerade att göra något åt detta, bakade in meddelanden om det förestående upproret i kakor som smugglades ut till berörda.

Förutom dessa kakor, äter man även en hel del pomelos eftersom de påminner om månen.


Som så många andra kinesiska högtider, så finns det även här en gammal legend i botten. För länge seda var det nämligen 10 solar som cirkulerade runt jorden. När dessa sammanföll blev det så oerhört varm så allt förstördes. Då klev det fram en man, Hon Yi, som lyckades skjuta ner nio av dessa solar och efter detta blev firad som hjälte. Han gifte sig sedan med en mycket vacker kvinna, Chang E, och de levde mycket lyckliga tillsammans.

Vid ett tillfälle, då Hon Yi var ute och reste träffade han på Himlens Drottning. Hon gav honom en dryck som skulle göra att han kom till himlen och blev odödlig när han drack den. Nu föll det sig så illa, att vid en annan av Hon Yis resor råkade en man, Peng Meng, se hustrun ta fram drycken och försökte ta den ifrån henne. För att undvika att drycken föll i någon annans händer, drack Chang E själv upp den men resultatet att hon genast for upp till himlen. Men eftersom hon var så fruktansvärt kär i sin make så klamrade hon sig fast vid månen, där sedan den förkrossade Hon Yi kunde se sin älskade hustrus siluett.

Hon Yi och alla andra sörjande människor ställde då ut mat till Chang E under månen och det gör man än idag, offrar till henne under denna högtid. Det förekommer tydligen även att unga kvinnor gör det med hopp om att de ska bli lika vackra som Chang E.Det finns flera olika legender som handlar om den här högtiden, och det finns olika varianter på den här också, men ungefär så här var det, så nu vet ni det!

6 kommentarer:

 1. Vad mysigt att fira såna där små högtider titt som tätt! och vilken legend sen! Tack för att du delade med dig, jag älskar sånt här!

  SvaraRadera
 2. Ja, det var en sällsam historia.

  SvaraRadera
 3. Mooncakes ser godare ut än vad de är, däremot är Pomelo - Som Åååå - på thai - jättegoda!!!

  SvaraRadera
 4. Trillingnöten: Det kommer säkert mer, för är det något vi har här, så är det en massa olika högtider.

  Steve: Visst är det och det finns hur många sådana som helst!

  Susanna: Håller absolut med - har precis stoppat i mig en halv, söt, jättegod...mmm

  SvaraRadera
 5. Alltid intressant att läsa dina inlägg!

  Du har fått en award av mig idag för det! Gå in och kika på min blogg!!! :)

  SvaraRadera