söndag 4 september 2011

Blommande upplysning

Lotusblomman är av stor betydelse för många inom såväl hinduismen som buddhismen. Här i trakterna finns det ju rätt många anhängare av dessa religioner, så denna mycket vackra blomma finns att skåda på många olika platser.


Den finns i flera olika färger och varje färg symboliserar något speciellt.

Den vita står för renhet, den röda för kärlek och passion, den blå betyder vishet och kunskap och symboliserar segern över sinnena. Till sist den rosa, den mest betydelsefulla, är den man hittar självaste Buddah och andra gudar och gudinnor sittandes på.

En anledning till att just lotusblomman fått denna status är att den växer och förblir ren, trots att den växer i lera och smuts. Den har sin rot i lera, stammen strävar genom vattnet för att nå ljuset och sträcker sig sedan högt över vattnet mot solen. Till skillnad mot andra blommor som växer i vatten, sträcker sig lotusen en till två dm över ytan.

Även i detta finns det symbolik. Leran där roten befinner sig, står för det materialistiska, sedan gör stammen resan genom vattnet, erfarenheten, för att till sist nå ljuset av upplysning!


Oavsett tro och symbolik så är det definitivt en vacker blomma!

8 kommentarer:

 1. Tänk, nu har jag lärt mig nåt nytt, superintressant! :) Det är en vacker blomma måste jag säga!

  SvaraRadera
 2. Ja...det måste jag säga...Oavsett tro och symbolik så är det definitivt en vacker blomma!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Intressant och tankeväckande och tankegivande. :)

  SvaraRadera
 4. Tack för en vacker dos allmänbildning! Och det är en otroligt vacker blomma!

  SvaraRadera
 5. Håller med er allihop - det är en mycket vacker blomma! När det gäller symboliken, så visst är det intressant med alla dessa liknelser!

  SvaraRadera
 6. Älskar lotusblomman mycket pga av symboliken men också att den är vacker och växer som den gör.
  Jag plockade näckrosor och bladen så fort jag kom åt i min barndom, inte alltid så lätt ....

  Kärlek......Malla

  SvaraRadera
 7. Vilka fina blommor. Tänkte genast på näckrosorna som finns i en damm alldeles här bredvid. Det är rofyllt att titta på det vackra.

  SvaraRadera
 8. Malla/gunilla: lotusblomman är ju en släkting till näckrosen, så det är rätt naturligt att tankarna går åt det hållet.

  SvaraRadera