torsdag 26 februari 2015

Chokladkullar och flodtur

När vi bestämde oss för att åka till Bohol visste jag inte mycket mer än att det skulle finnas vackra stränder, underbart vatten och några kullar som man borde besöka när man var där. Och det där "några kullar" är Chocolate Hills som man hittar vid byn Carmen mitt på ön.


Vi bestämde oss för att ta en guidad tur med lite diverse stopp på olika platser varav just Chocolate Hills var en. Här kan man gå de 214 trappstegen upp för att spana ut över detta mycket märkliga landskap. Det är enligt uppgift minst 1268 rundade pralinliknande kullar som sticker upp överallt. De består av gräsbeklädd kalksten som under torrperioden blir bruna och då liknar små chokladtoppar och därav namnet.


Det är inte helt klarlagt hur de kommit till, men det mest troliga ska vara att det är gamla korallrev som omvandlats till kalksten och genom lång tid, förändringar på havsbotten, och erosion fått sitt nuvarande utseende.


Nu är det ju inte säkert att det var så det gick till, det kan ju också vara som legenderna säger, att det var två jättar som blev osams och kastade sten och sand på varandra. När de så småningom blev sams så gick de bara härifrån och lämnade allt skräp kvar. Eller varianten då en jätte blev kär i en "vanlig" flicka och när hon dog så grät han stora tårar som stelnade och blev till kullar. Den legenden är onekligen lite vackrare än den då en tjock jätte blev kär och bestämde sig för att tappa vikt och för att göra det lämnade han efter sig en hel massa bajshögar.


Ja, man kan tro vad man vill, men det är ett sagolandskap som möter en när man blickar ut. När vi var det regnade det, men när det avtog så kunde man se hur kullarna "reste" sig upp ur dimman en efter en och det var nästan så man väntade på att jättarna skulle visa sig någonstans i horisonten.


Den färdigkomponerade guidade turen innehöll allt möjligt, men allt gjorde vi inte. Det kändes som om det var kullarna som var viktigast, och naturligtvis skulle vi se spökdjuret, men det blir en senare historia. Det vi inte hade planerat, men som vi hamnade på i alla fall, var flodturen.En båttur på Loboc River med en "all you can eat buffé" samt underhållning, tja, varför inte? Mat hade vi ju tänkt att äta i alla fall, så det passade ju rätt bra.Här går båtarna minst sagt i skytteltrafik och på varje båt finns det en uppdukad buffé och någon som spelar och sjunger under tiden man äter. Ett stopp efter vägen gjordes där det sjöngs och dansades traditionella danser av lokalbefolkning i alla åldrar.
Något av det mindre trevliga slaget var då båten passerade en av alla de kyrkor som rasat då jordbävningen drabbade ön 2013. På något vis är det lite svårt att ta in den katastrof det måste ha varit då det hände och om jag förstod det hela rätt på vår guide, så förstördes alla gamla kyrkor på ön.Eftersom de flesta guidade utflykter på ön gör samma saker, så är det lite av slussande tillsammans med alla andra turister, men ibland måste man få vara ärketurist, så det var vi den här dagen. Och som sagt, kullarna var absolut värda ett besök och maten på båten var god och klart prisvärd, så med andra ord, en mycket bra dag.

14 kommentarer:

 1. Chocolate Hills. Vilket underbart namn och underbara legender.
  Ärketuristerna behövs nog för att turistnäringen ska fylla sin funktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, visst är det så, du har så rätt!

   Radera
 2. Chokladkullar! Underbara vyer och jag köper historien om jättarna som lämnade skräpet kvar när de åter hade blivit sams. Vilket ställe!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En underbar plats, och jag förstår om den givit upphov till ett antal legender.

   Radera
 3. Vilka vackra mjuka kullar! Tack för tips om resmål i vår närhet! Flera har tipsat om Ronda och vi känner lite att vi missade det stället... Men vi är på väg österut längs kusten, så efter diskussion har vi bestämt oss för att inte åka "tillbaka" utan vi fortsätter vår väg österut längs kusten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag aldrig varit i de trakterna så kan jag väl inte ta åt mig av äran, utan den får nog tillfalla en "annan Marina".

   Radera
 4. WOW! Tror hellre på en av legenderna än en geologisk förklaring!
  Konstigt dock att alla kyrkor förstördes. Det är ju ofta just kyrkorna som klarar sig vid naturkatastrofer och krig.
  Älskar din bildkavalkad! Å att leka turist ibland hör liksom till;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är legenderna mysiga!? Jag kan hålla med om det där med kyrkorna, men ibland är det svårt att förklara det som händer...

   Radera
 5. Men gud vilken underbart namn på dessa vackra kullar!!!! Dreglar...... Kram/Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av vissa kallas de även (som Katarina skriver) "kvinnobröst", men frågan är om inte chokladkullar är lite mysigare...

   Radera
 6. Roligt att se välkända bilder. Chockladkullar eller kvinnobröst..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att det känns bekant, och jag förstår också att du har förälskat dig i platsen, och det skulle onekligen vara härligt att komma tillbaka någon gång och spendera mer tid på andra platser. Någon gång kanske...

   Radera
 7. Vackert!
  Svårt att ta in hur hårt drabbat landet blev under jordbävningen. Jag hade kollegor som fick sätta sig på ett plan hem för att dom inte fick kontakt med sina släktingar. Vi gjorde insamlingar på jobb och Qatar Airways chartrade ett helt plan med förnödenheter som skänkts.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att det var svårt att ta in även om jag bevisligen såg byggnader som fortfarande var till stor del stenhögar!

   Radera