torsdag 12 februari 2015

Snowflower and the Secret Fan

Lisa See blev inspirerad efter att ha läst ”Aching for Beauty”, en bok om fotbindning i 1800-talets Kina, och just denna smärtsamma tradition har en central roll i hennes bok ”Snow Flower and the Secret Fan”

Boken utspelar sig på landsbygden i Kina under 1800-talet och i centrum står två kvinnor, Lily och Snowflower. Vid sex års ålder blir de utsedda till varandras lao tan, vilket innebär en livslång vänskap. En vänskap som varar hela livet och är starkare än den äktenskapliga gemenskapen.

Flickorna växer upp i en isolerad kvinnovärld som domineras helt av kinesiska traditioner. De får sina fötter bundna samtidigt, en process som beskrivs mycket ingående i boken. Läsaren får sedan följa de båda kvinnorna genom livet. Hur deras lao tan sätts på prov, inte minst genom att de båda flickorna gifts bort i olika samhällsskikt.


Det är en intressant och mycket välskriven bok om stark vänskap som övervinner allt, men även om missförstånd och svek. Den beskriver det gamla kinesiska samhället med seder och traditioner, av vilka ett flertal fortfarande lever kvar i Kina idag. En lite annorlunda bok som berörde mig på många vis. 

8 kommentarer:

 1. Den boken låter onekligen intressant måste jag säga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den - intressant och annorlunda.

   Radera
 2. Svar
  1. Jag har kollat och den finns. Titeln är direktöversatt så den heter "Snöblomma och den hemliga solfjädern".

   Radera
 3. Låter som en bok i min smak, men jag läser helst på svenska.... så jag undrar också om den finns på svenska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, den finns! Hoppas den går att få tag i.

   Radera
 4. Intressant bok! ÄR du på väg till Filippinerna nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi åker på onsdag och det ska bli väldigt kul!

   Radera