fredag 13 februari 2015

Lotus feet

Jag har skrivit om det tidigare, men det kanske tål att upprepas, det där med att Askungens syrror faktiskt kan slänga sig i väggen! Visst var det säkert lite synd om dem när morsan lät skära av deras tår och hälar så att blodet sprutade, bara för att de skulle kunna klämma in fötterna i den vackra glasskon och de skulle få prinsen och halva kungariket. Nu var hon ju inte först om att göra det, och hon var inte tillnärmelsevis lika grym som sina föregångare.

Apropå boken "Snowflower and the magic Fan", så kan jag inte låta bli att ägna ytterligare ett inlägg åt just det här med att klämma in fötter i för små skor. I den boken är det här med den urgamla kinesiska seden med "footbinding" väldigt precist beskrivet. Och det var verkligen en tradition så grym så det egentligen inte finns ord för den!


Ju mindre fötter en kvinna hade, desto vackrare ansågs hon vara och desto större chans till bra giftemål. Obundna stora fötter innebar gifte i den absolut lägsta klassen, eller till och med inget giftemål alls!

Bindningen startade innan fötterna utvecklats klart, så benen i foten fortfarande var mjuka, oftast i åldern 6-9 år. Fötterna bandagerades hårt, med tårna innåtböjda så att de så småningom bröts av så de kunde förbli ur vägen. Bandageringen byttes ofta och varje gång drogs den åt hårdare. Det absolut bästa resultatet var om fötterna blev 7-8 cm, så kallade "Golden Lotus", det som då garanterat innebar erotiskt (?) utseende och ett perfekt giftemål.

Det här förbjöds 1911 i Kina, men fortsatte ändå rätt länge och om någon är mer intresserad av de här hemskheterna så kan man söka på "bound feet" så finns där ett antal bilder där man kan se resultatet av behandlingen (och då kan ni ju bedöma själva hur erotiskt det ser ut!).


Under en resa till Melaka hittade vi en affär där de tillverkade skor som skulle passa perfekt på ett par Golden Lotus. Mycket vackra skor i och för sig, men med mina 37:or till klumpfötter så är det väl ett under att jag över huvudtaget lyckades hitta någon att gifta mig med...


24 kommentarer:

 1. Erotiskt utseende finns det uppenbarligen olika uppfattningar om.

  SvaraRadera
 2. Det där har jag hört mycket om då min förra familj förfäder var bla delvis kineser. Farmodern i huset var en av de som levt med lindade fötter. Man försöker förstå men det är svårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte blev det enklare att förstå efter att ha läst boken om "Snowflower" heller...

   Radera
 3. Gud så hemskt! I Japan gjorde man ju samma sak!
  Å jag har 39 i skostorlek...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, oj, oj, då ska du vara väldigt lycklig om du fått tag i en man trots detta ;)

   Radera
 4. Gud så sjukt!
  Dom kan ju inte ha någon balans alls med så små fötter.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag läste någonstans att de balanserade på hälarna när de gick.

   Radera
 5. Vad mycket dumt människan har kommit på, och oftast mot kvinnor. Som omskärelse t ex!

  SvaraRadera
 6. Så fruktansvärt med denna sed och tradition.
  Litet som när kvinnor snörjde in sig för att få getingmidja.
  Jag hade foträta skor som liten och det tror jag fortfarande gör att mina fötter är i väldigt bra form.
  Din fot ser ut som en jättes fot. ;) Och jag har ungefär samma storlek som du.

  SvaraRadera
 7. Intressant läsning om något otroligt grymt. Du hade tur som kom undan med dina enormt stora/långa fötter. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Himla tur att jag lyckades bli gift!!!

   Radera
 8. Kusligt!!!!!!
  Ha det gott! Kram/Annelie

  SvaraRadera
 9. Hujedamej! Man kan bli mörkrädd för mindre.
  Stackars alla dem som fick sina fötter ombundna
  och fördärvade på detta sätt.
  Vilken plåga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste ha varit fruktansvärt. Dessutom att få reda på att om inte fötterna blev bra där under alla bandage, så kanske det inte blev ett "bra" giftemål trots allt.

   Radera
 10. Va! Inget nytt inlägg...
  Jaja jag får väl titta in hos dig lite senare :)
  Kram!

  SvaraRadera
 11. En del traditioner ska verkligen inte bevaras. Att något är en tradition är en värdelös ursäkt. Det finns ju andra dumma "traditioner" också, som kvinnlig omskärelse, tjurfäktning osv.... Varför hittar människor på allt dumt?

  SV: Hela södra Europa är proppfullt med husbilar. Varje stad/by har flera campingar/ställplatser och på varje plats står hundratals husbilar. Det är pensionärer från norra Europa som övervintrar! De kommer på hösten och åker hem på våren. Tyskar, svenskar, engelsmän, fransmän...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja ibland kan man fundera på hur människor tänker!

   Radera
 12. Vidrigt. Absolut helt förkastligt. Tyvärr indikerar ju de speciella skobutikerna att somliga fortsätter misshandla sina döttrar.

  Är det straffbart? Det borde det vara.

  SvaraRadera