tisdag 17 februari 2015

Gong Xi Fa Cai


På torsdag är det dags igen - då kliver vi in i getens år och här pågår förberedelserna för fullt! Det är så mycket som ska hinnas med för de som firar denna högtid. I Singapore firas ju de flesta högtider, men just Chinese New Year är den största och den som man märker av mest som utomstående. (Eftersom det har blivit rätt många inlägg om just den här tilldragelsen genom åren så har jag den här gången valt att förskona er som läst om allt det här tidigare genom att bara länka till tidigare inlägg, så ni som blir lite nyfikna kan bara klicka er vidare och läsa mer)
Det är lite svårt att undgå då affärerna dignar av saker man "måste ha", till exempel ett jätteupplag med apelsiner. Apelsinerna är ett måste eftersom man ska "idka byteshandel" med dem under firandet. För att inte glömma de timslånga köerna som uppstår då alla tålmodigt väntar på att få köpa rätt fläsk...


Ja, det kinesiska nyåret för med sig mycket och det är fantastiskt kul att få ta del av det, men att göra det lite sådär på avstånd är ingen nackdel då det känns som om det är ett sjå som till och med överstiger våra förberedelser inför julen. Man ska sopa ut det gamla, vilket förutom att det ska städas även innebär att man helst ska köpa nya saker hem och man ska ha nya kläder. Gissa om det här innebär att alla affärsinnehavare kan frossa i stigande försäljningssiffror? Åtminstone känns det som det är så med tanke på folkmängden som rör sig i affärstäta områden den här tiden på året.


Chinatown är naturligtvis inget undantag, här är det i vanlig ordning totalt hysteriskt under veckorna innan firandet. Hela stadsdelen dignar under pyntet och är klätt i rött och guld och naturligtvis är det i år getterna som dominerar det hela. Den röda färgen är av mycket stor betydelse, och om man skulle vilja veta varför, så är det legenden om Nian som ligger bakom det hela.


Det finns fler "måsten" och mer eller mindre mysko traditioner (sagt av undertecknad som tycker det är helt ok att hoppa runt ett lövförsett kors och låta som en groda en gång om året...), och många handlar om mat. man får till exempel inte dela maten innan det är dags att äta, därför säljs fiskar och ankor hela. En annan viktig tradition som man håller på med flera veckor innan, det är det där med att "tossa mat", att man slänger en vackert arrangerad hög med mat upp mot taket med och samtidigt önskar sig något inför det nya året. Torkade melonkärnor finns i alla möjliga kulörer och är väldigt bra, inte minst om man vill ha många barn. Mer om det finns här.


Apelsinträden finns överallt och säljs i mängder. Körsbärsblommor och någon slags "jättevide" pryder också många hem de här dagarna. Lucky bamboo är ytterligare något som pryder hemmen till nyåret.
Ja, det är mycket att tänka på inför bytet av djur, och i det här fallet getens ankomst! Att ha sett och upplevt det här på nära håll så många gånger har verkligen varit jättehäftigt, men vi gör i år som vi gjort ett antal år tidigare. Vi "rymmer" härifrån under själva firandet och den extra ledigheten. I år går färden till Filippinerna så imorgon kväll sitter vi förhoppningsvis på en strand på en filippinsk ö och tittar på havet. och det känns som ett helt ok alternativ till att stanna här och äta hel fisk och tugga på melonkärnor...

Gong Xi Fa Cai


24 kommentarer:

 1. På en strand på en filippinsk ö och tittar på havet. Det tycker jag låter som ett helt ok nyårsfirande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi minst två som tycker så!

   Radera
 2. Galet men kul! Jag jobbar med logistik och alltid undrat varför hela Asien (typ) stänger i en vecka och vi inte får några grejor skickade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de kan ju inte både jobba och fira nyår samtidigt...;)

   Radera
 3. Fantastiskt nyårsfirande. Fillipinerna är inte heller fel!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 4. Jul och Nyår i Sverige kan slänga sig i väggen säger jag bara! Men verkligen skithäftigt att ha upplevt det hela som västerlänning.
  Ha det nu lugnt och skönt vid stranden på Filippinerna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt! Det har varit fantastiskt att ha fått uppleva det vi gjort de här åren. Ett enormt privilegium!

   Radera
 5. Vilka härligt färgglada bilder. Man blir glad av dem. Vi hade en fin helg men nu är det grått och kallt igen och jag önskar lite att jag vore hos dig nu...
  Ha det fint!
  Kram Elle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, färger blir man glad av och färgglatt är det här just nu minsann!

   Radera
 6. Dina bilder gör så att jag längtar ÄNNU mer till utlandet! :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det lätt hänt att längta lite till varmare breddgrader.

   Radera
 7. Det låter som ett toppenalternativ till fisken och kärnorna.:) Ha det jättegott!! Kram/Annelie

  SvaraRadera
 8. Vad färgglatt och vackert det ser ut!
  Ha det bra i Filippinerna!

  SvaraRadera
 9. Ja, jösses. Vilket firande. Det känns som om "marknaden" har haft en finger med i spelet när det gäller det där med att bara få äta hela djur. Hmm. Var det kanske därför som sprängs anka uppfanns - som ett lätt sätt att "råka" få en anka att räcka till många?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande teori - och det låter inte helt otroligt heller, vad gör man inte om man är nog hungrig ;)

   Radera
 10. Gillar den här bloggen för man lär sig så mycket på ett kul sätt!!

  SvaraRadera
 11. Osäker på om min kommentar försvann, tredje gången gillt! Blogger krånglar för mej så sorry om du får flera kommentarer på en gång nu. Men ja, kul inlägg och roligt att få veta mer om detta eftersom det är många asiatiska studenter här som firar, mycket pynt och spännande mat i affärerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan berätta att det verkade fungera till slut - det kom en kommentar, varken mer eller mindre! Lite spännande att det finns så gott om asiatiska studenter så till och med affärerna ändrar lite utbud till det kinesiska nyåret.

   Radera