fredag 27 februari 2015

Spökdjur

Nu vet jag vilka det var som stod modell för "furbyn"! Ni vet det där käcka elektroniska leksaksdjuret som talade om när den ville sova och när den ville ha mat. Och när man tröttnat försökte man gömma det i garderoben, men den fortsatte outtröttligt att prata där inifrån. (Ni som inte kommer ihåg den kan med all säkerhet googla på "furby", så får ni såväl bild som information)


Hur som helst, ytterligare en "måste-se-sak" på Bohol är det lilla spökdjuret, eller tarsier som det heter på engelska. Det är ett av världens minsta däggdjur och det finns att beskåda på flera platser på ön varav vi besökte ett.


Prata om att naturen är fantastisk - vilken varelse! Det är en underbart söt yttepytteliten varelse med fantomstora ögon som lever ett rätt ensamt liv eftersom den vill ha sitt eget område ifred, och inget litet fjuttområde minsann, nej varje liten individ vill ha sitt eget lilla revir på sisådär en hektar. Vadå vill ha gott om utrymme!


Den här pyttvarelsen lever upp på natten och när det är ljust parkerar den i någon trädklyka där den sitter still och sover hela dagen. Där vi var ger sig personalen ut varje morgon för att leta reda på sovplatserna och när de hittar någon märker de ut den för att kunna peka ut djuret för de besökare som kommer. Den dagen vi var där hade de hittat fyra små spökdjur som vi fick utpekade för oss. Man får inte ta foto med blixt och man får inte prata högt för inte nog med att de är små, de är känsliga också. Om de blir störda kan det gå så illa att de begår självmord, helt enkelt genom att de slutar andas.


Med tanke på hur vegetationen såg ut där vi var, så kan det inte var någon jätteenkel uppgift att hitta de här små sötnosarna, men det är väl alltid några som kanske inte gömmer sig så väl.


Honorna får en unge i taget och dräktighetstiden är sex månader. sedan tar det den här lilla ungen sex månader att nå den aktningsvärda vikten av 23 gram! Inga tungviktare direkt med andra ord...


Jag vet att det sägs att det var just spökdjuren som stod modell för E.T. och visst kan man se den likheten, men som sagt, jag tror även att lilla furby har sin förebild här.22 kommentarer:

 1. Ännu ett av dessa naturens små under.
  Furby? Nu lärde du mig nåt nytt igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var kanske inte någon av de där mer användbara kunskaperna, men ändå...

   Radera
 2. Verkligen liten och söt!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Underbara! Har sett dem på bild förut, men inte i verkligheten! Och förlåt misstaget med din namne, jag var lite för snabb där... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt ok, det där med namn är inte alltid sådär enkelt, och jag fick ju tips på ett nytt resmål på köpet!

   Radera
 4. Snacka om små underberk i dubbel bemärkelse!
  Hade ingen Furby men väl en Tamagochi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hos oss fanns det en liten furby som skrek om sömn och mat, och även om den var något tjatig så var den definitivt sötare än tamagochin!

   Radera
 5. Visst är det härligt att se vilda djur så här i verkligheten! Spökdjur finns ju bland annat på Borneo men vi lyckades aldrig se något när vi var där, jag tror de är väldigt skygga. Nu blir jag inspirerad på att åka på en mer djur- och naturinriktad resa igen snart! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några spökdjur såg inte vi heller när vi var på Borneo, och efter att ha sett dem i verkligheten förstår jag att de inte är sådär väldans enkla att hitta!

   Radera
 6. Svar
  1. Ja, de var verkligen såväl söta som märkliga, och visst är det härligt med alla naturens mer eller mindre underliga invånare.

   Radera
 7. Tarsiern är utrotningshotad och nästan ingen av lokalbefolkningen har sett den i sin naturliga miljö. Nu hoppas vi den överlever.

  SvaraRadera
 8. Herre gud vilken söt liten varelse! Naturen är bra underbar alltså! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det lätt att bara bli stående och förundras över alla naturens små under.

   Radera
 9. Mycket intressant om spökdjuret. En sådan gullig liten varelse. Tänk att den bara kan sluta andas när den blir störd. Naturen är mystisk.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, naturen har sina outgrundliga vägar att lösa problem...

   Radera
 10. Vilken spännande liten varelse!! Och visst påminner den allt om ET. Kram/Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket E.T. över den. Nästan så man väntade på att telefonen skulle komma fram för samtalet hem.

   Radera
 11. Åh vilken söt! Tur att vi människor fortsätter andas även under stress :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog en himla tur, för frågan är om vi inte skulle ha utrotat oss själva snart annars...

   Radera