måndag 15 november 2010

Fort Canning Park

Det som en gång var "The forbidden hill", befolkad med härskande malayer, heter idag Fort Canning park och är en av Singapores oaser mitt i stan.Den här kullen hittades av britterna 1819, och då vad det förmodligen bara för urinvånarna att flytta på sig! Här byggde sir Stamford Raffles sitt lilla hus som senare också kom att bli hemvist för många brittiska ledare genom åren. Under 1900-talet byggdes här ett fort, som senare även blev arméförråd, och under markytan byggdes en bunker "Battle Box", som idag är ett museum.
Jag kan förstå att det var ett ypperligt läge  för allt det här, det är som sagt en kulle, och en gång i tiden, innan det byggdes höga hus i vägen, hade man säkert total kontroll över kustremsan härifrån. Nu är det lite svårt att tänka sig detta, eftersom det är ont om vattenutsikt härifrån. Däremot ser man Clarke Quay lite grann sådär från ovan, bl.a. syns alla "jätteparaplyer" ovanifrån, taket av paraplyer som finns för att stänga inne kylan!


Vy över Clarke quay och "paraplytaket"

I övrigt är det en trevlig liten park att koppla av i, bara några minuters gångväg ifrån Orchard Roads trafikkaos och folkmyller. Här kan man vandra omkring och lyssna på fåglar om man tycker om det, titta på växter om det kan vara intressant, eller varför inte följa stigen som finns med historisk information om hur det gick till när den förbjudna kullen blev hemvist för engelsmännen som kom dit!Prickblad och ormbunkar i något större format än de jag hade i mina blomkrukor en gång...


Om man vill kan man ta sig dit via en undergång med mycket höga och vindlande kanter som lite ger känslan av att man är på väg någon helt annanstans. Bland annat kan man här skåda himlen genom en öppning som får en att förstå hur det skulle vara att bli nedslängd i en torrlagd brunn. Som sagt, en annorlunda undergång, jämfört med Singapores andra helkaklade och skinande rena undergångar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar