torsdag 4 november 2010

Singapore sling på Raffles hotell

Kan det vara en av världens mest lyckade reklam-kampanj!? Jag törs nog påstå att dom som varit i Singapore utan att besöka Long bar på Raffles hotel, suttit där och avnjutit en singapore sling, är lätträknade. Det "måste" man nämligen göra! Sedan att det inte är vare sig den bästa eller billigaste singapore sling du kan köpa i Singapore, spelar ingen roll.

Raffles hotel öppnades 1887 och har fått sitt namn efter sir Stamford Raffles. Det är byggt i kolonialstil, och försöker upprätthålla den känslan, bland annat med hjälp av vitklädda turbanförsedda män som tar emot anländande gäster utanför hotellet.Här, på Long bar, "uppfanns" drinken singapore sling! Årtalet för detta är inte helt klart. Det varierar mellan 1910 och 1915, men det som alla är överens om, är att det var bartendern Ngiam Tong Boon på Long bar, Raffles hotel, som någon gång under dessa år utvecklade en drik som slutligen kom att kallas för "singapore sling". Enligt uppgift så ska originalreceptet ha försvunnit någon gång på 30-talet, men Ngiams brorson fortsatte sin farbrors arbete ändå, om även med en lätt modifierad drink.Jag antar att det idag inte finns någon som vet exakt hur det gick till, eller vad som hände, men ett är säkert, denne bartender drog utan sin vetskap igång en av världens mest utnyttjade "must-dos på resan! ja, vi har också gjort det! Naturligtvis gör vi det tillsammans med alla som kommer och hälsar på oss - ingen kan ju komma tillbaka hem utan att ha gjort det! Varje gång jag gör det, kan jag dock inte låta bli att fundera över om det inte vore värt att gå någon annanstans och få en, kanske godare och säkert mycket billigare, singapore sling!!

Eftersom originalreceptet var hemligt, kan i rimlighetens namn ingen veta hur det såg ut, även om man idag kan hitta en uppsjö av recept som uppges vara originalet. Här är i alla fall ett av dom alla. Så mycket har jag i alla fall förstått, att det är viktigt att den skakas!! (Som någon berömdhet har yttrat vid ett eller annat tillfälle, fast då handlar det om en annan drink: "shaken not stird")
                   
1 1/2 ounces gin
1/2 ounce cherry heering
1/4 ounce Cointreau liqueur
1/4 ounce benedictine
4 ounces pineapple juice
1/2 ounce lime juice
1/3 ounce grenadine
1 dash bitters
Shake with ice. Strain into an ice filled collins glass. Garnish with cherry and slice of pineapple.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar