onsdag 20 april 2011

Auntie snett nedanför

Här bor vi så tätt att det är svårt att undvika att lägga märke till vad andra boende i huset brevid har för sig. Olika personer har också fått olika smeknamn, så att vi ska hålla ordning på vem som är vem...

En av familjerna är en kinesisk familj, där det är svårt att avgöra hur många som faktiskt är bosatta i lägenheten! Här finns föräldrar, barn, syskon, mor-och farföräldrar och maider i en salig röra. De kommer och går och byter plats med varandra på ett sätt som gör att en vanlig hederlig nyfiken granne inte har en chans att hålla ordning på vem som egentligen hör dit och inte!

Den enda trygga punkten i tillvaron är "Auntie" som sitter i fönstret! "Auntie" är benämningen på en äldre kinesisk dam, och barn här kallar ofta alla äldre damer för "Auntie". Nu är säkert just den här damen en mor-eller farförälder, men eftersom jag inte vet detta, så får hon vara en "Auntie".

Hon är en riktig typisk kinesisk Auntie. Hon ser ut att vara närmare 100 år (vilket hon troligtvis inte är), hon kan nästan inte gå alls med sina tunna krokiga ben, utan hasar sig fram med hjälp av div. möbler som hon hittar på vägen. Men sitta med benen i kors kan hon! Oftast tillbringar hon dagen med att sitta på fönsterkarmen med benen i kors och titta ut. Det är hyfsat djupa fönsternischer och hon är väl inte så speciellt stor, så plats får hon. 

(Just detta med korsade ben hos gamla är ett mysterium i den här delen av världen. Det spelar ingen roll hur krokiga benen är, eller hur svårt man har att gå, att ha benen i kors, eller att sitta på huk går alldeles utmärkt!)

Nu skulle man ju kunna tänka att "vår Auntie snett nedanför" är en stackars tant som inte förstår något, utan är gammal och skröplig och inte har något annat för sig än att sitta i fönstret, men icke - hon har faktiskt en annan syssla hon brukar roa sig med också och det är väl kanske inte riktigt vad man skulle kunna tro...rätt som det är tar nämligen Auntie fram den lilla iPaden och blir sittande med den vid bordet!

Det är vad jag kallar en riktig Auntie, det!

5 kommentarer:

 1. Lilla iPaden, undrar om det är tvåan?

  SvaraRadera
 2. Det är det alldeles säkert - det finns väl ingen här som inte har det nyaste i teknikväg!

  SvaraRadera
 3. Hahaha...jo..även dom gamla kan :)
  Kul att du tittade in hos mig.
  Du är SÅ välkommen tillbaka.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Ja, ålder behöver ju inte vara något hinder för att ta till sig den tekniska utvecklingen.

  SvaraRadera
 5. Underbar orkidébild!

  Att sitta med benen i kors för den kvinnan är nog som att sitta på huk timme efter timme oavsett ålder. Det gjorde folk i Vietnam när jag turistade där. För mig är detta obegripligt, men våra kroppar kan tränas till det mesta förmodligen.

  Många i en bostad, jag var den iakttagande grannen till en sådan familj under 70-talet, När jag inte hade något roligare för mig kunde jag studera familjen från mitt köksfönster. Det fanns alltid en massa folk i deras kök, folk kom o gick... Unga, äldre, kvinnor o män, inte lätt att veta vilka som bodde där.

  SvaraRadera