onsdag 5 januari 2011

Idrottsgalan

Såg "inför idrottsgalan" på tv och den 17e januari är det dags igen, då ska alla svenska idrottsprestationer under året utses. Frågan är hur bedöms en idrottsprestation? Är det bättre att springa fort än att kasta långt? Är det en större prestation att åka skidor bra på längden än på tvären? Är det svårare att vinna ett tredje os-guld jämfört med det första? Frågan är om det finns något svar, om inte alla gör en prestation på sitt sätt...

Man kan ju alltid vara så där "lagom-svensk" och säga att alla är lika duktiga, och att alla skulle få pris, men hur kul skulle det vara? Inte speciellt! Sedan är det säkert så, att den stora massan kommer ihåg det som hänt närmast i tid. I år kan det i och för sig bli lite annorlunda, eftersom det var ett vinter-OS-år, och det har troligtvis många fortfarande i färskt minne. Jag var in och kikade på listorna över de som nominerats, och just vinteridrottarna dominerar rätt stort i år.

Många skidåkare och skidskyttar är det bland de som ska utses. Troligtvis väger OS-medaljen tungt, och det blev ju faktiskt ett antal sådana i Vancouver. Det ska bli lite spännande att se vem som röstas fram till Jerringpriset. Det är ju lite speciellt eftersom det är vi "vanliga dödliga" som röstar där. Frågan är om Charlotte Kalla ska lyckas vinna svenskarnas röster ytterligare ett år (hon fick priset 2008), eller om vi kanske väljer herrstafettlaget som höll oss i ett gastkramande grepp, eller Björn Ferry som tog in en minut och vann jaktstarten i skidskytte? Eller varför inte curlinglaget som slog hemmanationen i os-finalen?

Jo då, det finns fler kandidater att rösta på, men risken är väl kanske att Emma Gren, Frida Svensson och Robin Söderling glöms bort detta vinter-os-år... Oavsett vad man tycker om att bedöma olika idrottsprestationer och ställa dem mot varandra, så brukar idrottsgalan vara en trevlig tillställning, och vem minns inte Robert Gustavsson som Tony Richardsson: Jag är inte bitter...

(Här skulle det nu ha funnits en liten käck länk till just detta klipp, men eftersom min förmåga är lite begränsad inom vissa områden, så finns det ingen... men för er som inte kommer ihåg, inte har sett, eller vill se det igen så finns det på youtube - "Robert Gustavsson Tony Richardsson")

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar