lördag 29 januari 2011

Kampong Glam och Sultan MosqueEtt av Singapores landmärken är den stora och ståtliga moskén som ligger mitt i området Kaqmpong Glam, som också kallas "arabkvarteren". Det går tillbaka till tiden innan britterna kom, då bodde den malayiska aristokratin i det här området. Sedan, efter den brittiska koloniseringen, delades singapore in i olika "etniska delar" och då blev det här den muslimska delen.

Den först byggda moskén på den här platsen byggdes av dåvarande sultanen av Temasek (nuvarande Singapore), med hjälp av pengar från sir Stamford Raffles och ostindiska kompaniet. Den stod färdig 1824 och har sedan dess byggts om och till ett antal gånger, men sedan 1993 har den sett ut som den gör idag.

Den står inte i rät linje med övriga byggnader i området, utan är vänd mot Mekka och de stora lökformade guldkupolerna med bas gjord av flaskbottnar är väldigt karakteristiska för byggnaden. Det är den största moskén i Singapore, och om man tänker på att det får plats 5000 människor samtidigt i bönerummet, då förstår man att det är inget litet hus vi pratar om!

Bussorah Road, med sina små affärer och retauranger, som leder fram till moskén

2 kommentarer:

  1. Det ser onekligen varmt och skönt ut.

    SvaraRadera
  2. O vad härligt det ser ut. Här har det fallit mer snö i natt... vi som hade liitet vår i luften tidigare i veckan. I vart fall plusgrader o en del fågelkvitter. Men ack den som ger sig, jag längtar fortfarande efter våren...

    SvaraRadera