söndag 30 januari 2011

apelsiner och Hong bao


Två viktiga ingredienser för det kinesiska nyåret är apelsiner och Hong baos. Att alla vet vad en apelsin är, det betvivlar jag inte, men att ett Hong bao är ett rött kuvert som det ska läggas pengar i är det kanske inte så många av "okinesiskt ursprung" som vet.

Dessa små röda kuvert med olika guldmotiv på, finns att köpa överallt tiden fram till nyåret. I detta kuvert ska det sedan läggas pengar, s.k. "lucky money", som barn och unga (ogifta) får som present av gäster som kommer på besök. Det är viktigt att det är ett jämt antal pengar (gärna 8 eftersom det är ett lyckotal), eftersom ojämna siffror betyder otur. Dock ska det inte vara 4, då det på grund av sitt kinesiska namn förknippas med död. (det är mycket att hålla reda på...)


Ett exempel på Hong bao - dock fjolårets med tigrar på, i år är det ju kaninernas tur!

Apelsiner har en väldigt speciell betydelse för det kinesiska nyåret. Man hittar dom i mängder överallt, endera som "lösa" frukter, eller sittandes på apelsinträd i olika storlekar.Det är inte bara apelsiner, utan också tangeriner (en större variant av mandarin) och pomelos som är viktiga frukter under högtiden. Från början verkar det ha varit en språklig orsak till det, eftersom det kinesiska ordet för apelsin låter som något som har med rikedom att göra, och ordet för tangerin låter som lycka.

När man besöker någon under den här högtiden ska man ha med sig apelsiner som man ger till värdfamiljen och när man går hem får man några andra tillbaka! Med andra ord, så håller man på och byter apelsiner med varandra... man gör det för "good luck" och om det hjälper så kan det ju vara värt besväret. Pomelon ska man ha mest som dekoration, minst en men helst två, eftersom "bra saker alltid kommer i par".Apelsinträd används lite som våran julblomma. Man köper ett lagom till helgerna, och det "står så länge det står" och sedan slänger man ut det. Plus att många affärer använder det som dekoration vid entrén.Just nu är det i alla fall fulla fruktdiskerna i citrusfruker. Man kan köpa dom i lösvikt, eller i kartonger som är specialdesignade för högtiden. För att inte prata om fruktstånden i Chinatown, där är det en jättekommers, och jag vet inte hur många stånd med enbart pomelos jag hittade vid mitt sista besök, men många var det!
En hemmagjord variant på "new-year-give-away" som faktiskt gick hem bra!

5 kommentarer:

 1. Spännande att läsa! Alltihopa är helt nytt för mej. Vad roligt det måste vara att utforska så annorlunda traditioner jämfört med våra!

  Jag är inte så ung men jag är ogift så Hong bao låter i mina öron som en tradition vi kan ta efter!

  SvaraRadera
 2. Man verkar var mycket för symbolik i Singapore. Men både apelsiner och mandariner är gott. Jag äter många nu under vintern.

  SvaraRadera
 3. Oj, så lätt det måste vara för oss västerlänningar att göra bort sig där borta i öst. Det gäller att vara påläst för att klara alla traditioner... :-)

  SvaraRadera
 4. Lite så är det väl - men det är samtidigt himla spännande!!

  SvaraRadera