torsdag 10 mars 2011

Att cykla i Singapore

I Singapore cyklar man inte – eller det gör man väl, men inte så många eller så mycket – i alla fall inte på vanliga vägar!

Det här var ett litet avbräck i planeringen. Jag såg framför mig hur jag skulle utforska den här ön på en tvåhjulig farkost med hjälp av benkraft, men nu är jag väl inte helt säker på att det blir så. Det är lite väl mycket trafik och aningen fler filer än vi har i Karlstad, fast å andra sidan kanske det går jättebra, man kan ju faktiskt inte veta detta förrän man har försökt...
Här finns inga cykelbanor och det är inte många som cyklar överhuvudtaget. Jo, man cyklar, men då gör man det på lördag och söndag på de ”parkvägar” som finns och då tar man igen allt man inte har kunnat göra under veckorna, för då dräller det istället av cykelburna människor på en rätt liten yta. Man håller faktiskt på och bygger en cykelled som ska förbinda de olika parkerna i Singapore, och det är ju en bra början. Men tänk om man kunde bygga ett cykelbanenät på ön, vilken hit det skulle vara med tanke på storleken, man skulle ju kunna ta sig överallt med hjälp av detta fordon!

I och för sig tror jag inte att det där med att cykla är en ”singaporisk grej” alls, jag har fortfarande inte sett många cykelställ, utan om man cyklar så klumpar man ofta ihop alla cyklar på någon lämplig (eller olämplig!) yta och låser fast dom med något man närmast kan likna vid ett sjutillhållarlås (inte så konstigt att cykelstölderna inte är så många). Ibland funderar jag faktiskt på om de som har cykel helt enkelt inte använder den därför att det är obekvämt...de flesta cyklar är nämligen så låga så att den som sitter på slår knäna i hakan (det där med att höja sadel verkar totalt främmande).  Nej, det verkar som om det här med cykel här, är mer en ”flaneringspryl” än det är ett fortskaffningsmedel.


2 kommentarer:

  1. Du får höja sadeln och bryta trenden. Kanske fler följer efter.

    SvaraRadera
  2. Det låter inte enkelt att cykla i sådan trafik. Var rädd om livhanken... ni får berätta om våra cykelbanor i Sverige... kanske något de kan ta efter!?

    SvaraRadera