onsdag 23 mars 2011

Begravningar och bröllop

I Fort Canning Park hittar man Fort Canning Green, som är en stor öppen grön yta framför Fort Canning Centre, där man dagtid kan se människor sitta och läsa, utöva Tai Chi, "vanlig gympa" eller bara ligga på en filt och vila. Kvällstid hålls här conserter och teaterpjäser i det fria. Det är också ett populärt ställe att ha bröllop på, och framför allt att ta bröllpsfoton på, vid de vackra Gotiska byggnaderna.
Frågan är, hur många som är medvetna att det här en gång var en begravningsplats där man mellan åren 1819-1865 begravde inte mindre än 600 personer. Det var Singapores första begravningsplats för européer, och det var inte förrän på 50-talet som man bestämde sig för att göra om det till en park.

I och med att detta beslut togs, så flyttade man alla gravstenar, men de finns bevarade i två  murar som avgränsar den stora gräsytan mot resten av parken. Man byggde helt enkelt murarna med hjälp av gravstenarna. Det är lite spännande, eftersom all text på stenarna fortfarande går att läsa, att vandra utmed murarna och försöka föreställa sig dessa människor.Det finns några stora gravstenar kvar i ena hörnet av parken. Kan ju ha varit så att de var lite i största laget för att mura in, eller så var det så speciella personer så att de ansågs behöva ha sina ursprungliga viloplatser kvar.


Det finns två portar in till området. Det är två fantastiskt vackra bågar, som är de tidigaste exemplen på Gotisk stil i Singapore.


Det finns ytterligare några monument i Gotisk stil, varav det ena är rest till minne av James Napier som dog när han bara var 5 månader. Att hans far, William Napier, var en mycket viktig person kan man ju drista sig till att gissa, eftersom detta jättemonument restes till minnet av sonen


Hur som helst, så är det med lite blandade känslor man ser alla dessa gamla, lite mossiga gravstenar inmurade utefter kanterna, omgivna av stora träd och buskar, Frågan är, hur mycket aktivitet det är på området i mörkret, när det är folktomt...

6 kommentarer:

 1. Jag ser att vid en grav ligger färska blommor. Undrar om du kommer att sitta vakt en natt för att kolla av ev. spöken? ;)

  SvaraRadera
 2. Kärlek och död hör ihop! Skulle inte för mitt liv vistas där nattetid! mvh S

  SvaraRadera
 3. Om de bara flyttade gravstenarna måste det ju ligga en massa skelett under den där gräsmattan! =O
  Fast de kanske ruttnar bort på ett sekel?
  Lite spännande i alla fall.

  SvaraRadera
 4. Jag vet inte riktigt hur mycket benrester som finns kvar efter så lång tid, och tror inte jag vill vet det heller!
  Jag tror inte jag tänker åka tillbringa någon natt på plats ensam heller, däremot så kommer man att sätta upp McBeth som utomhusteater här under några veckor april/maj, vilket jag absolut tänker se, men då är jag väl inte ensam om det skulle hända något oförutsett...

  SvaraRadera
 5. Europeerna verkar ha givit bra växtlighet! :-)

  SvaraRadera