måndag 14 mars 2011

"Helgtripp" till Batam


Nu har vi gjort vad många Singaporianer gör, tagit en "helgtur" till en av de indonesiska öar som ligger väldigt nära. Vi har spenderat helgen på Batam.


Batam är en av Rian archipelagos 3000 öar och hör alltså till Indonesien. Det är en ö som är lite mindre än Singapore till ytan och har ca 1 miljon invånare. Invånarantalet, som i början av 70-talet uppgick till 6000, växer hela tiden. Att man tar sig till Singapore med färja på ungefär en halvtimme är en bidragande orsak till detta. Sedan var det säkert någon som kom på att det är dumt att bara hålla på att fiska på den här ön, när utvecklingsmöjligheter finns, vad gäller industri och turism, och på den vägen är det...


Det är alltså en av Indonesiens snabbast växande turistorter, mycket beroende på att många använder ön som ett slags "inträdesport" till Indonesien, men det är alltså även ett populärt turistmål för Singaporianen, naturligtvis dels för att det är enkelt att ta sig dit, men också för att det är billigt, både att bo och att äta gott. Det ska också finnas ett stort utbud när det gäller nöjesliv (det har jag läst mig till, testade inte!), och inte minst så kan man handla tax-free! En annan vanlig orsak till resan är den vi gjorde, man åker över för att spela golf. Med tanke på antalet golfbagar som var med på båten, så var vi inte ensamna om detta!

Det var en sådan där resa när man inte behöver tänka själv över huvudtaget - Man kliver in på färjeterminalen, någon sätter en lapp på golfbagen, och sedan bara "fungerar allt automatiskt..."

När båten lägger till på resmålet är det ju lite svårt att förstå att det här är en starkt växande stad...det ger inte riktigt det intrycket hos en västerlänning i förskingringen! Fast å andra sidan fungerar ju allt, så det spelar ju inte så stor roll att det inte ser ut som Värtahamnen.

Vi bodde på ett hotell med det tjusiga namnet "Batam beach view" och det var helt ok, med väldigt trevlig personal. Å andra sidan verkar alla här gå omkring och le hela tiden, vilket är jättehärligt, bara det är värt resan! Stranden var väl inte mycket att hänga i julgranen om man ser till badverksamhet (den här helgen var det för övrigt stängd på grund av maneter), men det ska tydligen finnas väldigt fina stränder på ön, så är man ute efter havsbad ska man nog bo någon annanstans.


Knaske inte riktigt i stil med Bondi, men lite fint ändå...!

Vi hade i alla fall utlovad havsutsikt och vi såg över till Singapore, vilket var lite häftigt. På hotellet fanns det naturligtvis massage också, jättebilligt!! Det skulle vi ju ha... väldigt härligt, fast det var väl inte direkt sådan massage man somnar av, utan mer den där varianten när det känns som en ångvält är på väg att köra över en, men det är säkert bra det med!Maten var kanonbra! Hittade en fiskrestaurang vid vattnet där maten var fantastiskt god! Här insåg jag också att det har ändrat sig, det där med vad folk vet om Sverige, numer är det inte så att de nickar och säger "polarbear", nej de lyser upp med hela ansiktet och säger "Malmö och Zlatan"! Säga vad man vill om den mannen, men satt Sverige på världskartan, det har han!!

Trappan ner till...

...restaurangen

Ok, golfbanorna vi har spelat på Bintan har varit finare, men på den nivån jag befinner mig har det inte så stor betydelse för själva spelet, utan det skulle väl vara för estetiken i så fall, och sedan skiljer sig priset en hel del, och det är till Batams fördel... Det här är ett ställe jag definitivt kan tänka mig att åka tillbaka till!
4 kommentarer:

 1. Ja, det ser onekligen trevligt ut...

  SvaraRadera
 2. Ser jättefint ut!

  Vilken cool idé att dra iväg så långt bort en tid i livet. Skulle du rekommendera Singapore till andra för ett sånt 'break'?

  Och vad är du för lärare förresten? Om en får fråge.

  SvaraRadera
 3. Vad mycket härligt ni upplever! Hos mig skiner solen idag, men ett tjockt snötäcke la sig till rätta utanför fönstret natten till i går. Så än är det vinter i Jönköping.

  SvaraRadera
 4. Oj vilka stora djupa bunkrar! Dom skulle jag inte vilja hamna i.
  Yvonné

  SvaraRadera