torsdag 26 januari 2012

Koh Lipe - en Thailändsk ö utan Aftonbladet och saltlakrits!
Koh Lipe är en alldeles fantastisk liten ö! Här finns inga strandförsäljare iklädda t-shirts med texten "billigare än Ullared" och det är helt fritt från svenska tidningar.


Däremot så finns det kritvita stränder med alldeles turkos-skimrande vatten! Det går alldeles utmärkt att snorkla från stranden eftersom det finns massor med fiskar i olika färger på behörigt snorkelavstånd. Dessutom finns det naturligtvis fantastiska möjligheter att ta sig ut till andra öar och rev med hjälp av båtturer. Dykfirmor finns det också många på ön, för den som vill roa sig med detta.


Ön är liten, bara ca fyra kvadratkilometer, och enligt uppgift ska man kunna gå runt den på ca två timmar. Vilket i och för sig är en sanning med modifikation, eftersom det rent praktiskt inte går att gå runt den, men med hjälp av några av de upptrampade stigarna som finns kan man enkelt ta sig överallt på ön till fots. Det finns inga bilar, men här finns mopeder och longtail-båtar med "taxi-skyltar". En longtail hyrde vi och åkte runt ön, vilket tog ca 45 minuter.
Lipe är en av ca 50 öar som ingår i den Thailändska nationalparken Tarutao och ligger väster om Malaysia i Malaccasundet. De tre största stränderna heter Pattaya beach, Sunset beach och Sunrise beach., varav Pattaya är den största med mest liv och rörelse. Det är dit man kommer först om man om man kommer med färjan, för här finns immigration office. Kanske inte så tjusigt och välordnat som på andra platser, men väl så fungerande.


Till Pattaya beach kommer man om man går "Walking Street" där det finns gott om restauranger med underbar mat. Även om vi inte hann äta på så många, så kändes doften överallt. Grillad färsk fisk var något många saluförde, där man fick peka ut fisken som sedan grillades. Utefter "Walking Street" hittar man även små butiker med div. varor plus kläder, tatuerare, dykfirmor och barer. Här helt befriat från större livsmedelsbutiker eller seven-eleven.


Restauranger och barer finns också lite här och där mitt ute i ingenstans. troligtvis har många av de bofasta sett en möjlighet och satt upp en liten restaurang i anslutning till sitt hus. Den bofasta befolkningen uppgick 2009 till ca 500 personer. (Jag har inte hittat någon färskare siffra)

Förutom de tre större stränderna finns även små undanskymda guldkorn där man kan sitta och njuta av tillvaron. Någon brist på mat eller dryck behöver man inte känna, för alltid finns det någon slags restaurang som säljer underbar mat för en billig peng! Att sitta och njuta av hav och solnedgång i sanden vid någon av strandbarerna känns inte helt fel...Och som sagt, vill man inte ta sig till fots, kan man alltid ta en båt!
Här finns gott om boende, varav de flesta består av bungalows av olika storlek och utförande. Flest turister kommer dec-februari. Under lågsäsong, maj - nov ska det kunna gå att få riktigt billigt boende. Det man bör kolla ordentligt om man har tänkt sig hit under lågsäsong, är båtförbindelserna med fastlandet, som inte går lika frekvent som under den stora turistsäsongen.

För oss som reste från Singapore var det väldigt smidigt att ta sig hit. Flyg Singapore - Lankawi och därifrån speedboat till Lipe. Båtbiljetten hade vi bokat i förväg över nätet, och det var inga som helst problem. Om man åker ifrån Sverige är det troligen smidigast att flyga till Phuket eller Krabi och därifrån ta båten.

Något att tänka på kan vara att packa lätt, det behövs ju inte så mycket. Ryggsäckar och enkla skor är att föredra, för det såg inte ut att vara någon höjdare att hoppa ner från en longtailbåt i "fel" skodon för att sedan få sina resväskor för att försöka dra i sanden... Fast lite underhållande var det ju att sitta och titta på de som gjorde det - detta ska erkännas!

Ett annat tips är att ha med en liten ficklampa, för utanför den upplysta delen av ön blir det mörkt och det kan ju vara bra, att såväl se bra som att synas.

Vi bodde på den norra delen av ön, på Sunrise beach, en mycket lugn resort med alla bekvämligheter man kan tänkas behöva. En kanonfin strand utan speciellt mycket båttrafik. Det man bör tänka på om man hamnar här är, att det är många högt belägna bungalows, flera med en fantastisk utsikt, och det för med sig att det blir gott om "vardagsmotion" - många trappor var det!

Sammantaget alltså en fantastisk semester på ett fantastiskt resmål! Låt oss bara hoppas att det inte byggs ut alltför mycket. Det skulle vara så oerhört tråkigt om det skulle smällas upp stora hotellkomplex istället för att ha det som det är nu. Men som vi förstod när vi pratade med några av de som bodde på ön, så har de senaste tre - fyra åren inneburit en otrolig förändring, när det gäller utbyggnad och i antalet turister. Om det är till det bättre eller sämre kanske beror på vem man frågar...
21 kommentarer:

 1. Sukt, sukt, sukt... Så fantastiskt vackert det ser ut och så underbart härligt det låter! Vilka bilder! Dit skulle jag gärna åka. Fast jag kan tänka mig att åka nästan var som helst vid det här laget... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "var som helst" kan vara nog så bra...;)

   Radera
 2. Tack för vackert och intressant inlägg! Tänk att åka dit, vilken upplevelse.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var verkligen jättehärligt!

   Radera
 3. Vet du, när jag sitter här och blir fullständigt förförd av dina bilder och din berättelse! SÅ härligt! :)

  SvaraRadera
 4. Härligt - då har jag i alla fall lyckats förmedla lite av känslan...:)

  SvaraRadera
 5. Ser ut som ni haft det gott!

  SvaraRadera
 6. Inte behöver man åka ända dit - här finns det inte heller aftonbladet!! ;-) Fast vädret här kunde ha varit bättre....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är ju längre för mig att åka till ett aftonbladsfritt Tyskland...;)

   Radera
 7. Aftonbladet kan ju kvitta, men att inte ha tillgång till laksits...
  Fina bilder.
  kram E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast några dagar går det faktiskt!

   Radera
 8. Milda Matilda - känner inte igen Koh Liepe ser snarare ut som Mallorca. När jag besökte ön för 7 år sedan fanns det knappt elektricitet och mycket spartanska bungalows.
  Ack ja den tiden är förbi! Kul att du rapporterade då behöver jag inte resa dit, tack!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att det är så, de vi pratade med från ön sa att det exploderat de senaste tre-fyra åren. Det börjar tyvärr bli svårt att hitta de där riktigt genuina platserna. Fast för mig, som bara har sett de totalt svenskinvaderade platserna i Thailand (de som påminner om ett svenskt köpcentrum fast varmare), var det helt fantastiskt!

   Radera
 9. Vilket ljuvligt ställe. " Open when closs", underbar skylt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var den - vi funderar fortfarande på när det är öppet!

   Radera
 10. Helt underbart ställe! Tack för härlig guidetur, Marina! Dit vill jag åka!

  SvaraRadera