tisdag 3 januari 2012

Kulturella uttryck

Vad sägs om en liten" kulturell språkresa" så här en bit in i det nya året? Det låter väl himla kul...eller?

"För att det inte ska bli för mycket av det goda så är det nu hög tid att ligga lågt för att inte försvinna ut i tomma intet, för trots sitt fläckfria förflutna och att de sett bättre dagar, så är det som är gjort, redan gjort. (det kursiverade är olika citat från Shakespeares pjäser, i det här fallet dock "fritt översatt")


Se där, massor med citat från den käre(?) Shakespeare kom det där. Han skrev lite mer än "att vara eller inte vara", han som kläckte den käcka idén att om någon höll i en dödskalle samtidigt som han talade, så skulle han alltid bli ihågkommen.

Nej, det är väl inte direkt så, att jag går omkring och citerar Shakespeare hela dagarna, även om det kanske skulle vara kul och intressant på sitt sätt, utan det är helt enkelt så, att jag nu har slängt ut julen och bakom en av lådorna som skulle fyllas med tomtar och annat juligt så hittade jag den. Tavlan som inhandlades en gång vid ett besök i "the Globe" och som är fylld med hans citat. Då fick jag den ljusa idén att berika er tisdag med lite "litterär kultur", för det är säkert vad ni har längtat efter hela julen...eller...?!

7 kommentarer:

 1. Intressant sammanställning du fick till där! Ha ha.
  Shakespeare kan man givetvis aldrig få för mycket av.

  SvaraRadera
 2. Tack för det "berikandet", det är ju det som gör bloggandet så intressant. De dagar jag inte själv hinner skriva så ser jag alltid till att läsa hos någon av mina bloggvänner, samt hos minst en ny bloggare.
  När det gäller citat så brukar jag hålla mig på "hemmaplan" och köra lite Strindbergscitat!
  "Fy fan vad här luktar pyscha!" och klassikern "Det är synd om människorna"!
  Annars citerar jag mig mest själv (ler)...hm...ett visst tecken på dårskap likaväl som jag brukar berätta om mig själv i tredje person. Oumberlige Peter tycker det blir bäst så! (ler)
  Djäklar i min lilla låda vad jag skulle vilja hälsa på dig, har för mig att det finns en pool i byggnaden på bilden bakom dig på din lilla bild? Där vill jag sitta och ha gruppblogging med dig och några till!
  Som jag sagt tidigare, ha det Bäst!
  Kram ifrån Oumberlige Peter!

  SvaraRadera
 3. Jag är din ödmjuke "lyssnare" .........

  Kärlek....Malla

  SvaraRadera
 4. Vilka härliga citat ändå :) Jag gillar sånt!

  SvaraRadera
 5. Shakespeare har en given plats i min litteraturvetenskapliga själ... Shall I compare thee to a summersday...Den 18:e sonneten. Vacker...

  SvaraRadera
 6. Det är tur att det finns de människor som känner att de har som uppdrag att utbilda folk och fä! ;-) Jag visste faktiskt inte att det var Shakespeare. Och jag som trodde jag var allmänbildad... Suck.

  SvaraRadera
 7. Nilla: Ja, visst var det ;)

  Peter: Strindberg tycker jag är ett klart bra alternativ, för att inte prata om det egna!! Du har alldeles rätt, i den byggnaden finns en "liten bassäng"(!) och att ha en bloggdate där skulle säkert vara intressant...

  Malla: Jättekul att du är det.

  Trillingnöten: Jo, det är alltid kul!

  DOB: Ingen dålig jämförelse, det inte...

  dh: Jag är helt övertygad om att man kan vara allmänbildad utan att ha kontroll på vad Shakespeare har sagt och inte, så det är helt lugnt...

  SvaraRadera