onsdag 18 januari 2012

"Kinesiskt nyårsbord"


Så måste det ju vara, att om det nu finns ett svenskt julbord, så måste det ju finnas ett kinesiskt nyårsbord, eller hur?

Maten är ett viktigt inslag i det kinesiska nyårsfirandet. I mångt och mycket påminner det faktiskt en hel del om vårt svenska julfirande. Man ska ha en viss sorts mat, man hänger upp en massa dekorationer, man ska ha kakor och godis i massor och man ger bort presenter ,visserligen i form av apelsiner och pengar, men ändå....


Det där med bytandet av apelsiner är lite speciellt. Man tar med sig två apelsiner när man går bort och förväntar sig att få två andra med sig när man går hem, och som allt annat här, så är det naturligtvis med förhoppning om välgång och lycka.

I Chinatown de här dagarna är det, som ni kanske har räknat ut, en kommers utan dess like! Bland annat ringlar kön jättelång till affären som säljer absolut de bästa korvarna och det torkade fläsket och allt annat man måste ha, som torkad hel fisk, bog och anka.
Blan allt annat gott på nyårsbordet bör det alltid finnas "Fish of fortune" som ska serveras hel, med såväl huvud som stjärt intakt. Detta är en symbol för "helhet med en början och ett slut". Även anka serveras hel med huvud och fötter.Att maten serveras hel beror på att det betyder otur att skära i något under nyårsfirandet, då sätter man familjens tur på spel. Man ska undvika att skära i något under hela den här tiden, så om någon mat ska tillagas som kräver delning, bör detta ha förberetts långt i förväg så att man inte behöver befatta sig med kniv under helgen.

Sedan måste man ha massor av godis, kakor och inte minst melonkärnor! Melonkärnor kan man de här dagarna köpa i alla möjliga färger och smaker! De ska vara bra för fertiliteten, så om man vill ha många barn ska man äta mycket av just den varan.Som sagt, att gå omkring i Chinatown de här dagarna är lite speciellt, och det underlättar om armbågarna är vassa. Sedan hörde jag någon som berättade, att om man vill vässa armbågarna lite extra, kan man vänta med att handla tills efter klockan 22 kvällen innan själva nyåret, för då reas allt ut!
18 kommentarer:

 1. Mina grannar ser ut att storhandla mat varje dag, de packar grejerna i resväskor till och från affären!

  SvaraRadera
 2. Det h'r var verkligen intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo, det är mycket spännande kring det här med nyåret!

   Radera
 3. Sympatisk gåvomodell, det där apelsinbytet.

  SvaraRadera
 4. Åh, vad jag tycker om dina "repotage!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket - jätteroligt att höra!

   Radera
 5. Det är alltid så intressant att läsa om folks olika traditioner och firanden och det är kul att se exempel på dom saker du börjat införliva också, som draken och apelsinträdet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättespännande med alla olika traditioner...sen när det gäller apelsinträdet så har jag en liten förhoppning om att det ska stå lite längre än till efter helgerna...

   Radera
 6. att undvika att skära i nåt, inser jag nu är väldigt svårt. Planering krävs!
  kram

  SvaraRadera
 7. Ser gemytligt ut. Korvarna ser intressanta ut. De skulle jag vilja smaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ett gäng här hemma nu, ska återkomma om smaken! Det torkade fläsket har jag ätit och det smakar sött istället för den salta smaken vi är vana vid.

   Radera
 8. Skoj att få ta del av en annan kultur, men jag föredrar nog att äta nått som inte har huvudet kvar... :) Hoppas du har fått en bra början på det nya året! kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller absolut med dig - det där men mat som tittar på mig är inte riktigt min grej!

   Radera
 9. äta anka med huvudet kvar... mycket tveksamt.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte ens tveksamt - kommer nog inte att hända!

   Radera