lördag 18 augusti 2018

Playground

Ytterligare en bok av Lars Kepler, det vill säga makarna Ahndoril, lät spännande, och titeln "Playground" kunde ju innebära i princip vad som helst, så det blev en av sommarens lästa böcker.

Den här gången lyser dock Joona Linna med sin frånvaro, istället heter huvudpersonen Jasmin Pascal-Andersson och hon är löjtnant i en svensk styrka i Kosovo. Hon blir allvarligt skadad i Kosovo och svävar mellan liv och död. Hennes hjärta stannar och står stilla i drygt en och en halv minut och under tiden hon är "död" hamnar hon i en kinesisk hamnstad, en slags mellanvärld mellan de levande och de döda. Här styr kriminella krafter och ingen går säker. Jasmins hjärta startar igen och hon återvänder till den "vanliga världen". Hennes upplevelser har satt djupa spår och kommer att påverka hennes liv på många vis. När så småningom hennes son drabbas av samma sak vet Jasmin att hon måste rädda honom till varje pris, och hon vet också hur hon måste gå till väga, frågan är om det kommer att fungera och om hon ska kunna klara sig tillbaka ytterligare en gång.

Det är en våldsam och mycket dramatisk historia. Anhalten halvvägs till dödsriket är så väl beskriven och så inlevelsefull att man som läsare till och med kan känna dofterna och höra ljuden. På sätt och vis kanske även lite tankeväckande, för vi har ju inte riktigt koll på vad som händer "på andra sidan". Vem vet, det kanske finns ett mellanrike.

Trots det är jag inte så där väldigt begeistrad. Boken var bitvis i våldsammaste laget för mig. Dessutom förblev karaktärerna lite grå och det var ingen av dem som man riktigt lärde känna. Om det skulle vara så att det kommer en uppföljning med samma huvudperson är jag inte helt säker på att jag kommer att ge mig på den, men man ska aldrig säga aldrig...

12 kommentarer:

 1. Tack för din fina recension! Jag har hört talas om boken och har hållt den i mina händer i bokhandeln, men jag la den ifrån mig. Kändes inte som en bok jag ville läsa just nu och efter att ha läst vad du tycker så väntar jag in bättre tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du frågar mig så var det ett rätt bra alternativ, jag tror det kommer bättre alternativ.

   Radera
 2. Just den boken har jag inte läst än. För mig är Keplers böcker liksom synonyma med Joona Linna. Är inte han med så...
  Din recension är som alltid otroligt bra. Så då vet jag att jag troligen komma att skippa den boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, någon Joona Linna var det inte. Nu var det säkert inte meningen heller, men han saknades!

   Radera
 3. Inte läst den och den verkar lite våldsammaste laget för mig, men vem vet kanske sitter jag där en dag och läser den och tycker om den.
  Fint recenserat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det absolut bli, men den var helt klart lite i våldsammaste laget.

   Radera
 4. Min man har läst den men jag är orolig för att inte kunna somna på natten. Läser sagor istället ;)

  SvaraRadera
 5. Inte läst den men är sugen på att läsa den :)

  SvaraRadera
 6. Kepler är bra, läst ett par denna sommar. Men tror inte det skulle bli samma sak utan Joona Linna. Så hoppar nog över denna.
  Ha det så bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte samma sak alls, men nu såg jag att det har dykt upp en ny (i alla fall en som jag inte har läst!) med Herr Linna.

   Radera