Det är härligt med årstider, det är det visst! Efter att ha befunnit mig på sådana breddgrader där man är totalt årstidsbefriade under ett antal år, så vet jag vad jag pratar om. Alla årstider har sin tjusning, eller...?
Vintern till exempel är ju fantastisk! Det är sisådär tre decimeter snö, fem minusgrader, blå himmel och strålande sol hela tiden, precis som det var när jag var liten. För visst var det så? Förmodligen är det en anledning till att alla barn har skidor, pulkor, spark, skridskor och allt annat som hör till vintern stående i något förråd i väntan på den där underbara vintern som alltför ofta liksom aldrig kommer.
Sedan är det ju i ärlighetens namn lite konstigt att prata om "svensk vinter", eftersom vi lever i ett land som är 160 mil långt och i rimlighetens namn inte har samma klimat i norr som i söder även om vi vill tro det, i alla fall då det handlar om vinter. Meteorologiskt infaller vintern då termometern visar på minusgrader fem dygn streck och kalendariskt är det vinter i december, januari och februari. Hur det stämmer med verkligheten är en annan historia.
Vi fick i alla fall vinterkänning med råge några dagar. Sådär lagom så att alla hann plocka fram sina skidor och ta ett varv eller två där det spårats upp för ändamålet och det var helt fantastiskt fina dagar. Men nu kan det ju inte få vara så, utan att kung Bore får återigen ge vika för någon slags vattengud som slagit klorna i väderläget. Regn och plusgrader återigen. Så mycket för den svenska vintern, men vi får väl vara glada för att vi fick en liten dutt av den i alla fall.
Nu får vi hoppas att vi kan få lite till så småningom, annars kan det ju inte bli takdropp i mars. Ni vet den där månaden då man ska ta med sig kaffekoppen ut i solväggen invirad i en filt och lyssna på droppandet och talgoxarna tit-ti-tuande.
Som sagt vi fick i alla fall några vackra vinterdagar (och det kan ju faktiskt hinna bli fler), men för säkerhets skull så förevigade jag de dagarna bara för att jag ska komma ihåg att det är härligt med den svenska vintern.
Jag antar att vi kan säga att det är vinter oberoende av väderlek. Årstiden heter vinter, så tröstar jag mig med när vår snö sakta mak segar ihop till en tung massa och rinner iväg som om det vore vår.
SvaraRaderaFör din del är det säkert lite annorlunda i år än du har haft under många tidigare år.
Å andra sidan så lär väderleken inte vara vad den en gång var, när vi var barn. Klimatförändringar?
Ja, här slafsar vi på i blötsnö idag.
Ha det gott Marina!
Visst har vädret ändrat sig även om det kanske inte var fullt så mycket snö hela vintrarna som jag tror att det var när jag var liten. Här är det i alla fall inte så mycket kvar av den vita fina snön...
RaderaJag gillar riktig vinter, men det är så sporadiskt här i Sthlm. Igår var det vinter. Idag har det smält ...
SvaraRaderaMan säger ju att det är kul med variation, fast det finns ju gränser för det också ;)
RaderaVisst är det årstidernas skifningar som bl.a. gör Sverige till det där "lilla extra". Jag verkligen uppskattar dem. Men numer har ju barn inte alltid skidor och skridskor. Alltför få tillfällen i många delar av Sverige att använda dem. Men det är ett lååångt land med stora variationer vad gäller vädret.
SvaraRaderaTycker du fått till fina vinterbilder. Jag fick uppleva några vackra vinterdagar i Stockholm och de uppskattades. Tyvärr är mitt ansikte numer så skadat av gamla solsynder att jag har svårt att klara kylan.
Ha det gott!
Det behöver ju inte bli sådär jättekallt, men några minusgrader (och väldigt gärna sol) är rätt skönt när det ändå ska vara vinter.
RaderaBeroende var man bor så upplever man den så kallade vintern på helt olika sätt. I norr drunknar de i minst en meter snö och har 20 minusgrader; i Stockholm har det som mest varit nio minusgrader, ja och ikväll är det hela 7,4 plusgrader. Snön är liksom inte lika vit här som hos dig på landet. Vet inte hur det ser ut i Karlstads centrum, men kan tänka mig att centrumet har vissa likheter med Stockholms innerstad.
SvaraRaderaFör min del föredrar jag 7,4 plusgrader, även om jag hade behövt gummistövlar på vår parkeringsplats idag...
Jodå, visst är snön lite åt det gråare hållet även i Karlstad. Det skulle ju kunna tänkas att den vita färgen kunde bestå, men då krävs det ju att det inte töar varannan dag...
RaderaBeroende på ska det vara;-)
SvaraRaderaVackra vinterbilder som du kan spara som bevis. :)
SvaraRaderaPå 60-talet när jag var barn minns jag att snön låg kvar länge. Det var inte det där omväxlande med snö och tö. Vi åkte skidor och spark och då var det givetvis snö. Jag minns också att det sedan på 70-talet blev fler gröna vintrar.
Här i Mt Shasta -området hade vi ordentligt med snö varje vinter fram till för 5 år sedan. Nu regnar det mest på “marknivå".
Det är ungefär samma minnen som jag har, fast ibland kan jag inte låta bli att fundera över om det är minnena som spelar små spratt eller om det verkligen var sådär mycket snö hela tiden som jag tror.
RaderaJust årstider och naturens alla skiftningar är en av de saker jag saknar mest.
SvaraRaderaÅrstiderna finns kvar och väntar på er :)
RaderaJag känner igen dig i dina minnen och ord. Synd det inte kunde få ligga några veckor. Vad mysigt det lät med takdropp-skildringen. Jag längtar dit.
SvaraRaderaHa en fin helg
Bosse Lidén
Takdropp är mysigt sådär fram i mars när det är dags för våren att ge sig till känna.
RaderaIdag är vintern ånyo försvunnen här på Getingstorp. Så försvunnen att vårkänslorna börjar spira.
SvaraRaderaHär har det nu kommit lite snö, så vem vet, nu kanske det kan bli takdropp!
RaderaSå härligt! Jag förstår att ni saknade årstiderna under tiden utomlands. Just den vinter du beskriver med "lagom" kyla och möjlighet till skidåkning, den tycker jag också är fin. Men personligen vill jag helst ha så lite vinter som möjligt, haha. Någon eller ett par sådana veckor om året räcker för mig. Älskar hösten och våren också men allra mest sommaren! Den där takdroppstiden du beskriver: Åh, längtar så! ;)
SvaraRaderaVisst är den där takdroppstiden helt fantastisk. Det är så härligt när man känner att solen börjar värma och fåglarna kvittrar.
Radera