måndag 8 januari 2018

Värsta Vackra Vinterlandskapet

En helg i ett underbart vinterlandskap var precis vad vi behövde för att påminnas om att det faktiskt är vinter, och hur underbar den årstiden kan vara. Vi har ju inte direkt blivit bortskämda med den där vita varan här hos oss så det kändes rätt fantastiskt att kliva ur sängen lagom till att månen bleknade över det snötäckta lilla huset utanför fönstret.


Sedan fick vi en helt fantastisk skiddag i Sälenfjällens Lindvallen. Solen lyste från en molnfri himmel och det var ett underlag i backarna som gjorde att det bara var att njuta i alla fulla drag hela dagen.


Lite häftigt är det att se hur solen kämpar sig precis över fjällkanten för att vara uppe i några få timmar innan den börjar dala ner igen. Och nu vet vi ju att den kommer att stiga högre och högre och börja avge den där värmen som gör att man vill parkera i någon snödriva i kanten och vända näsan mot solen för att kanske lyckas förändra färgtillståndet på näsan lite.


Riktigt dit har vi ju inte kommit ännu, men det räckte med att beundra vyerna och om det inte hade blåst riktigt så mycket som det gjorde hade det säkert blivit många fler bilder på det magiska vinterlandskapet.


Det är rätt fantastiskt att Sälen med sina knappa 800 invånare varje vinter tar emot bortemot 100 000 besökare per vecka under högsäsong. Om man försöker förstå de siffrorna är det inte så konstigt att alla fjällstugebyar ökat explosionsartat. Jag misstänker att det finns delade åsikter om det hela, dels så är det ju en sanslös invasion av människor som säkert för med sig både det ena och det andra, samtidigt så är det ju här jobben finns, så som med allt annat, hur man vänder sig så har man ändan bak...


Turistinvasion eller ej, efter att ha laddat batterierna lite i denna underbara miljö så bar det iväg tillbaka mot de snöfattiga delarna av vårt land, men man vet aldrig, det finns ju fortfarande lite kvar av vintermånaderna, så lite snö som lyser upp tillvaron hinner det kanske komma här också.

30 kommentarer:

 1. Väldigt vackert! Älskar snö! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det ser ut så här är verkligen vintern underbar.

   Radera
 2. Tur att det finns människor som du som delar med sig av det vackra vinterlandskapet. För min del blir det ungefär just det som blir min "riktiga" vinter. Mycket vackra bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på den totala snöbrist som råder i Karlstad känns det väldigt bra att ha fått lite vilnter på riktigt.

   Radera
 3. Otroligt vackert vinterlandskap! Gillar att titta på det framför skärmen, och jag njuter gärna av dessa vykort på det sättet. Annars är jag väldigt nöjd med noll snö i stor-Stockholm, för där blir det liksom aldrig så fint som i fjällen eller i alperna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir aldrig samma känsla som i fjällen, men lite snö på marken kan det väl få vara, det lyser ju i alla fall upp lite ;)

   Radera
 4. Så härligt med några dagar i Sälen och Lindvallen. Här har vi tillbringat några sport och påsklov och många helger. Och visst är det njutbart när solen skiner och det är "manchester" i backarna. Jättefina bilder. Och nu rycker det i alla mina skidtarmar. (Enda snolket är att huden i mitt ansikte numer inte tål kyla och absolut inte i kombo med blåst.)
  Önskar dig nu fina dagar hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Numer blir det betydligt mindre skidåkning än vad det var när barnen var små, men varje gång det händer kommer jag på hur himla kul jag tycker det är och undrar varför jag inte gör det mer ofta.

   Radera
 5. Snö, sol och blå himmel är nästan oslagbart.
  Att vara ute i friskaste luft och trötta ut sig ordentligt på skidor får en att må så bra.
  Det var länge sedan vi var i Sälen men vi åkte dit varje år under säkert tio år och vi var alltid lika nöjda. ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du säger, när vintern ser ut så, då är den verkligen oslagbar!

   Radera
 6. Det verkar vara litet ojämnt fördelat med snön i Sverige.
  Pratade med en kompis i Stjärnsund i Dalarna den gångna helgen och de hade knappt någon snö medan det i Mora/Orsa-området finns massor med snö.
  Vilken fantastisk helg ni fick med vackra vyer och massor av “det vita". :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar verkligen ha kommit väldigt ojämnt fördelat och man måste en bra bit upp från oss för att det ska vara några snömängder värda att nämna.

   Radera
 7. Ett riktigt härligt vinterinlägg. Det behöver jag för att påminnas om vad vinter är. Utanför mitt fönster finns inte tillstymmelse till vinter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var skönt för egen del att få lite riktig vinter också för precis som hos dig, så är det kliniskt rent från snö här.

   Radera
 8. Men så vackert och härligt det ser ut! :)
  Hoppas det kommer lite snö till Stockholm också, det är ju för bedrövligt grått och tråkigt när marken inte är vit på vintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör så himla mycket när det blir lite vitt. Här har vi inte heller haft speciellt mycket den här vintern, men det finns ju fortfarande tid kvar.

   Radera
 9. Det var verkligen magiskt vackra vinterbilder! Under sådana förhållanden kan till och med en sommarnörd som jag hålla med, haha. Härligt att ni haft det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar i ärlighetens namn också sommaren, men om det är "riktig vinter" då är det underbart!

   Radera
 10. Så otroligt fint med snölandskap. Jag har en dröm om att resa till norr nästa vinter. Jag vill verkligen uppleva en vit jul

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar ju som om man behöver dra sig en bit norrut för att få den där riktigt juliga julen.

   Radera
 11. Wow, vad vackert! Så stor skillnad mot där jag befinner mig nu.
  Tack för vackra snöbilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är i ärlighetens namn rätt stor skillnad mot där jag befinner mig just nu också... Här har vi inte haft speciellt mycket snö alls i år, men det kan ju hinna komma lite grann i alla fall innan vintern är slut i almanackan.

   Radera
 12. Extra förtjust i din översta bild. Tänk om byn kunde komma på något riktigt speciellt och eget under de andra årstiderna. Jag har en idé - men den är hemlig. ;)
  Bosse Lidén

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i det lilla huset kan man aldrig veta vad (eller vem) som gömmer sig...

   Radera
 13. Mycket snö i år norrut. Här i Hjo finns inget. Nästan så att man skulle vilja ha något med av den vita varan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har vi plötsligt gått från absolut ingen snö alls till massor av det!

   Radera
 14. Svar
  1. Visst är det! Svensk vinter då den är som bäst!

   Radera