söndag 22 april 2018

Tre minuter

Författarduon Hellström och Roslund har i och med boken "Tre sekunder" skrivit bok nummer sju om  den lite trumpne kriminalkommissarien Evert Grens. Han är butter och tvär men har ändå något som gör att man lär sig tycka om honom. Och i "Tre sekunder" träder en något mjukare och mänskligare person fram, även om det hela startar med att han efter ett raseriutbrott blir placerad i häktet av den åklagare han hatar över allt annat.

Här återkommer Piet Hoffman som tidigare fanns med i boken "Tre sekunder". Han arbetar som infiltratör, är dödförklarad av svenska myndigheter och det finns enbart ett fåtal personer som vet om hans existens. Hoffman lever numer i Colombia tillsammans med fru och barn med uppdraget att agera infiltratör åt amerikanska polismyndigheter.

Då en amerikansk toppolitiker blir kidnappad av PRC-gerillan, vilka Hoffman infiltrerar, ställs hela hans tillvaro på sin spets. Han blir plötsligt misstänkt av såväl de han infiltrerar som de han infiltrerar åt och tillvaron blir en kamp på liv och död. Av olika anledningar blir det just kommissarien Evert Grens som får åka till Colombia och agera mellanhand och bistå Hoffman med uppgifter som ska hjälpa honom frita den kidnappade politikern.

Det här är, precis som deras tidigare böcker, en realistisk skildring av ett stort samhällsproblem. Nu är det narkotikan som står i fokus. Unga pojkar som agerar kurirer och mördar mot en liten betalning för att få pondus och klättra på stegen. Det är absolut en mycket bra bok, även om jag kan tycka att det är onödigt många detaljer ibland. Sedan kan man absolut ifrågasätta Piet Hoffmans förmåga att överleva det mest och det är en lite förutsägbar handling, ända fram till det något oförutsägbara slutet.

Det är en skrämmande bild av drogkartellernas makt som visas och det är lätt att dra paralleller till de gängkrig och skottlossningar som idag förekommer oroväckande frekvent i Sverige.

5 kommentarer:

 1. Vilket sammanträffande! Läste slut på "Tre minuter" igår. Boken var verkligen skrämmande läsning om pågående knarkhandel.
  Ja sista avsnittet av boken var verkligen ett oförutsägbart slut om man säger så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det, inte alls vad man väntar sig...

   Radera
 2. Litterära huvudpersoner har en viss förmåga att överleva till nästa bok. ;)

  SvaraRadera
 3. Har boken med mig till "spanska sommarstugan" och ska läsa den. Gillar deras böcker som tar upp samhällsaktuella händelser/problem. Ska börja läsa dne i morgon.

  SvaraRadera