måndag 23 april 2018

Ett år senare...


För ganska precis ett år sedan höll vi som bäst på att tömma lägenheten i Singapore för att, efter närmare åtta år, lämna "den lilla asiatiska ön" för ett återvändande till Sverige. Jag hade tillryggalagt sista etappen på mitt projekt att promenera runt landet, vi hade slängt och sålt av det vi inte ville ha med oss hem och väntade på flyttfirman för att packa ihop de ägodelar vi skulle ta med oss till Europa.


Hur gick det då? Har vi det bra och hur mycket saknar vi egentligen Singapore? (Om ni inte vill veta svaren, så gör det inte så mycket, ni kan ju enkelt sluta läsa här och så kan jag leva i tron att ni läste och var väldigt intresserade...)


Jag kan säga som så, att det har gått väldigt bra. Visst finns det mycket jag saknar, i alla fall om jag börjar tänka efter, men i det stora hela så känns det bra att vara tillbaka. Året som gått har gått väldigt fort, samtidigt som jag bilan kan fundera på om jag verkligen varit där borta så länge. Om jag verkligen har upplevt och gjort allt det där som jag har. Ibland känns det nästan som om det var i ett annat liv, i en annan tid. Himla tur faktiskt att det finns bildbevis!


Jag har fått ett jobb som jag trivs bra med, så det är väl även det något som bidrar till att trivseln finns.

Sedan är det klart, att det känns alltid enklare med det mesta när ljuset kommer tillbaka, fåglarna kvittrar och uteserveringarna fylls till bredden med soltörstande vinterbleka svenskar som vänder näsan mot solen. Fast det går inte att helt låta bli att sakna känslan av att inte behöva ta med en (eller två!) tröja och vira in sig i en filt när solen försvinner, utan det räcker med en tunn klänning och glasen immar när den kalla drycken möter värmen.


Men i det stora hela, så kan jag inte säga att vi saknar Singapore, kanske är det så, att det är livet i Singapore som är mer saknat, men ändå...vi har det bra här och nu njuter vi av det vi har, så får vi väl se vad som kan hända i framtiden. Det är det ju liksom ingen som vet...


Om någon skulle råka fundera på hur det gick med de saker vi hade med oss från Singapore kan jag berätta att det mesta är uppackat och på plats, men det finns fortfarande alldeles för många saker som fortfarande står i kartonger i ett förråd. Någon gång kanske de också kan komma på plats, vem vet?

20 kommentarer:

 1. Det är faktiskt kul att höra att ni trivs bra i Sverige efter åtta år i Singapore. Man kan ju liksom inte jämföra dessa två länder. De kulturkrockar ju, rejält.
  Det jag saknar mest är dina fina inlägg med toppen bilder från Singapore. Har lärt mig mycket om ön och det var oerhört intressant. Där ligger Karlstad i lä om man säger så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får kanske bli någon favorit i repris, alternativt börja rota fram de där uppslagen som aldrig blev använda...

   Radera
 2. Tänk. Redan ett år! Jisses ...
  Skönt att ni inte saknar allt för mycket, att ni har det bra.

  SvaraRadera
 3. Skönt att det känns bra att vara tillbaka. Ert "andra hem" långt där borta finns ju alltid kvar om längtan blir för svår. En återblick på bloggen kanske räcker för att stilla Singaporehungern om den dyker upp. Eller bara en genomgång av kartongerna i förrådet.Ha de gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, något av alternativen får vi väl ta till om längtan blir för stor ;)

   Radera
 4. Känns betryggande att höra att det går att återanpassa sej till gamla Svea :)

  SvaraRadera
 5. Åtta år utomlands är ju en lång tid och jag har flera gånger undrat vad du tyckt och hur det gått att vara "hemma igen". Roligt att ni funnit er plats hemma igen och med ett jobb som känns bra hjälper ju det upp mycket. Likaså att man har sina vänner och bostad.
  Jag kände mig i början lite vilsen att efter fyra jobbår i Peking flytta hem. Dock var jag tillbaka ett par kortare omgångar för jobb. Jag gick i pension, i princip, när vi flyttade hem då 62 år. Kändes bra.Jag tror det blivit knepigt att jobba hemma i svensk skola efter åren i Peking. (Lite jobb blev det dock.) TRäffar fortfarande mina "Beijing Ladies" för bl.a. boklubb och trevligheter och det är jätteroligt.
  Som du skriver så vet man inte vad frantiden har med sig .
  Både minnen och erfarenheter har du ju med dig från Singapore.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, minnen och erfarenheter finns alltid kvar. Det har verkligen gått väldigt bra att komma tillbaka, och som sagt, Singapore finns ju kvar...

   Radera
 6. Vad skönt att höra, att hemflytten gått smärtfritt t.o.m bra. Många gånger hör man tråkiga historier om "hemskkomsten". Vi har ett år kvar här i Bangkok sen får vi se vad som händer. Jag tror att jag då kan känna att jag är färdig med Thailand, men vi får se.
  Jag är glad att du trivs och har det bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också hört historier om hur svårt det kan vara, men frågar du mig så var det inte alls svårt!

   Radera
 7. Tänk att det redan gått ett år. Tiden går verkligen fort.
  Och ni verkar ha haft fullt upp med allt möjligt sedan ni kom tillbaka till Sverige.
  Det är bra att ibland titta tillbaka och reflektera över saker och ting. Skönt i alla fall att ni trivs och att du hittat ett bra jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi trivs, såväl med det "nygamla livet" som med det nya jobbet.

   Radera
 8. Vad skönt att höra att acklimatiseringen tillbaka till Sverige gått bra. För visst är det två skilda världar. Var och en med sina fördelar och nackdelar.
  Jag känner mig konstigt nog mer hemma där jag just befinner mig och har svårt att tänka mig att var någon annanstans, när jag bor i Spanien är det bäst där och när jag kommer till Wales, bäst där. Konstigt.
  Ha en trevlig söndagskväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart att vara hemma där man är! Jag kan hålla med, på något vis är det alltid "hemma" där man befinner sig just nu.

   Radera
 9. Vad skönt att ni ändå känner så. Svårt att veta hur man känt i det läget. Har ju aldrig bott utomlands men har alltid drömt om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är aldrig försent, och den chansen kan komma fortare än du tror, man vet aldrig...

   Radera
 10. Tänk att det gått ett år redan! Och vad skönt att höra att ni trivs här i Sverige. Vad jobbar du med? Efter så lång tid i Singapore måste det ju vara vissa saker man saknar. Som de varma kvällarna tex. Samtidigt vänjer man ju sig vid det nya så snabbt. Efter 25 år i villan trodde jag det skulle bli en jättestor omställning att flytta till lägenhet. Men det känns bara så himla bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det känns verkligen skönt att vi känner att vi hittat tillbaka hem. Vi trivs ju också jättebra i lägenheten vi köpte innan vi flyttade till Singapore. Även det var efter 25 år i samma hus och det kändes helt rätt! Jag arbetar som lärare på en folkhögskola och trivs väldigt bra med det.

   Radera