söndag 28 oktober 2018

En timme hit eller dit...

Så har vi gjort det igen då, ställt om klockan alltså. Tillbaka till vintertid, normaltid eller vad det nu är. Jag tillhör inte de som lider speciellt mycket oavsett om klockan dras framåt eller bakåt. Den där timmen tycker jag nog inte gör varken till eller från faktiskt. Jag vet dock att det finns de som lider och inte tycker om det alls. frågan är vilken av tiderna som är minst populär. Jag har en känsla av att det kan variera från fall till fall.


Om jag har förstått det hela rätt, så finns det planer att bestämma en fast tid som ska gälla i hela EU. Frågan är då, om de länder som står utanför EU kan välja själva, eller om de tänker anpassa sig, eller vem vet, de kanske väljer att ha en annan tid bara för att de kan... Om min morfar hade varit i livet skulle han ha jublat. Han tillhörde de som "minsann aldrig skulle ändra klockan". Det var det dummaste han hört talas om i hela sitt liv, att vi skulle ha en ny tid på sommaren, så det skulle han inte göra! Jag tror dock att han så småningom fick ändra sig, så även han fick nog ställa om tiden, även om det var mot hans vilja.


Hur som helst, och oavsett vad som bestäms framledes så har vi i alla fall en underbar första vintertidsdag i år. Kallt är det visserligen, men solen skiner och himlen är blå så just nu är det synd att klaga. Dessutom har vi ju faktiskt "vunnit en timme" idag som det går att göra något härligt med.


För egen del blev det en runda till skogen för att leta djupfryst svamp. Och visst fanns det några som stod där och väntade på att bli plockade. Och lite bekvämt är det ju att hämta dom färdigfrysta. Lättplockade är de också när de befinner sig i infryst tillstånd. Frågan är om det var sista pannan med smörstekt svamp, eller om det kan bli något mer omgång, det återstår att se. Så länge det är snöfritt i skogen så finns ju möjligheten att det kan bli fler svampexkursioner.

14 kommentarer:

 1. Åh, lyckost dig där med svamppromenaden! Såg du tipset där hos bloggen Steve reflekterar, att rensa svampen med hjälp av vetemjöl? Önskar jag hade massor med svamp att prova det på. :)

  Jag lider inte av tidsändringarna, det är bara massa bök att ställa om klockorna och så är det alltid en man missar och så får man hicka innan man fattar vad som hänt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter spännande, att rensa svamp med hjälp av vetemjöl, det måste jag kolla närmare! Fast just frysta trattkantareller går rätt lätt att rensa även utan mjöl ;)

   Radera
 2. Kul att du är tillbaka igen!
  Jag känner igen min pappa i din morfar. Härliga minnen.
  "vann en timme" innebar att jag vaknade klockan 4, efter de 5 timmars sömn som min lekamen verkar nöja sig med. Inga flera tidsomställningar om jag får råda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du frågar mig skulle jag just nu vilja ha några timmar till per dygn, undrar om EU kan fixa det! Det där med att vakna klockan fyra låter väl inte sådär jättekul, så jag kan förstå om du tycker vi ska hålla oss till en tid.

   Radera
 3. En timme hit eller dit gör varken till eller från. Alltså kan man lika bra strunta i omställningen. Men för oss nordbor hoppas jag såklart att det blir sommartid året om. Det är ju faktiskt inte så kul att det är mörkt klockan två på eftermiddagen.
  Här var det också ganska soligt och tre grader samt förstås en hagelstorm mitt i det hela. Nästan lite aprilväder över det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite både ch det där med ljuset. Just nu känns det rätt skönt att det ljusnar innan jag går till jobbet, så lite skönt är det ju att ha ljuset på morgonen också...

   Radera
 4. En timme mer eller mindre spelar mig ingen roll. Jag tycker man kan ha samma tid hela året.
  Trevligt med en svampplockartur och minst lika gott och trevligt att steka svampen. Har tyvärr inte hittat mer än några få kantareller/trattkantareller i år. Men jag har heller inte varit i skogen så mycket. Och en jättefin höst har det ju varit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har inte varit speciellt gott om svamp i år (av förklarliga skäl!), men jag har inte heller varit speciellt mycket i skogen så det har inte blivit många stekta svampar eller svampsoppor i år.

   Radera
 5. Jag hör till de som tycker att normaltiden är bäst. Vet att många skulle föredra sommartid året runt. Att ställa om klockan upplever jag inte särskilt jobbigt men att förlora en timme på våren känns mindre kul.
  Åh så härligt med trattisar. Saknar att inte kunna plocka svamp här. Otroligt torrt här nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet egentligen inte vad jag föredrar, så jag kanske får hålla på att vi fortsätter ställa om klockan två gånger om året...

   Radera
 6. Jag ÄR som din morfar! :) Men givetvis så måste jag som andra följa tiden som är, men visst tycker jag att det är så himla onödigt. Att man sedan manglar det i oändlighet blir tröttsamt. Den ena vill så, den andra något annat. Det är ju bara att återgå till det som var innan och hålla samma tid året runt. Så gnölar vi på någon vecka och sen går livet på precis som om ingenting hänt. Så där är det ju alltid. Eller hur? ;)
  Med vad det än må vara.
  Som sagt jag är som din morfar i frågan.
  Här har vi inte alls hittat trattkantareller i år. Men mycket Karl-Johan men nu är den tiden förbi.
  Allt gott Marina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, bara vi får gnälla lite så rättar vi in oss i ledet så småningom och när det gäller den här timmen får vi väl se vad som händer nästa gång.

   Radera
 7. Jag bryr mig inte heller om vilken tid vi har eller att vi byter tid. Har inga problem med det förutom nu när jag bor 5-6 timmar före. Då är den där timman lite trist för det blir tyvärr lite svårare att prata med familjen när det är normaltid hos er.
  Mums, smörstekta kantareller. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår vad du menar. Singapore har ju ytterligare en timme, så när Sverige fick vintertid så blev det sju timmars skillnad och det var lite besvärligt att få till det med vettiga tider att byta några ord med nära och kära.

   Radera