lördag 18 februari 2012

Zlatan - ett omoget jätte-ego

Nu har jag läst Jag är Zlatan Ibrahimovic, skriven av spökskrivaren David Lagercranz. jag kan tillstå att jag var ingen jättefan av Zlatan innan jag började läsa och jag är absolut inte någon större fan efter avslutad läsning - snarare tvärtom!

David Lagercranz gör ett fantastiskt jobb, det är Zlatans språk rakt igenom, och det kunde lika gärna varit så att han stått brevid och berättat. Boken är fylld av beskrivningar av allt som Zlatan har hatat och fortfarande hatar, ifrån skolan som liten och sina första tränare, till journalister, agenter, spelare och tränare han mött som mångmiljonär.

Som sagt, det är som att höra denne egotrippade och omogne person berätta om sitt liv på ett "typiskt Zlatanspråk" och även om boken höll på att reta gallfeber på mig, var jag tvungen att läsa klart, och det är väl kanske just det som gör att det har blivit en sådan storsäljare.

Efter första delen om hur han lyckades ta sig till Holland som proffs, blir det många kapitel på samma tema, Zlatan vill byta klubb, han förhandlar hårt och tufft och väntar med spänning på sista datum, han blir såld för jättesummor, det blir problem i nya klubben (dåliga resultat för att han är orättvist behandlad, han kommer inte överens med tränare och lagkamrater, han är missförstådd...), det kommer en vändning och efter en utdraget beskriven del där målen beskrivs, gör Zlatan de avgörande målen och hyllas som en hjälte, varefter "stadion kokar".

Ok, jag vet att han är en oerhört duktig och talangfull fotbollsspelare och att han har lyckats med saker som ingen tidigare gjort. jag vet att han är den utsatte invandrarkillen ifrån Rosengård som hade det svårt, men lyckades ändå. Jag vet också att han har gjort en jätteresa och fått revanch på allt och alla.

Men jag är också fullt medveten om att han är en stor förebild för så oerhört många unga fotbollsspelande killar och frågan är vad det är för budskap som skickas ut i den här boken? Det är ok att inte göra som man blir tillsagd, för annars är man en mes och kommer ingenstans. Det är ok att sno cyklar och annat, bara det finns en behjärtansvärd orsak. Det är ok att köra i 200-300 km i timmen, bara det beror på att man måste för man behöver adrenalinkicken. Det är ok att skalla motspelare på plan, för att sätta dig i respekt. Det är ok att inte be om ursäkt för då visar man att man är svag. Nej, jag är inte helt säker på att det är ett föredöme att se upp till...

I mina ögon är Zlatan fortfarande ett stort ego och ett stort barn som beter sig på ett sätt som inte är ok! Om han verkligen hade velat visa att han ömmar för de utsatta och de svaga i samhället, varför inte donera inkomsterna (åtminstone till viss del) från denna jättesäljande bok till något väl valt ändamål? jag har en bestämd känsla av, att själv har han så han klarar sig...

34 kommentarer:

 1. Lustigt, för maken läste en recension igår ochden sa samma sak. Maken fastnade mest för att Zlatan hade spelat Playstation när hans son hade gått igenom en smärtsam operation...

  SvaraRadera
 2. Jo, jag reagerade också jättemycket på det, men jag tyckte redan jag varit så himla gnällig, så det fick bara vara...men det är ju frågan hur moget det är att med ursäkten att "jag orkar inte med sjukhus" åka hem och avreagera sig på ett tv-spel när ens spädbarn akutopereras...

  SvaraRadera
 3. Intressant att läsa, måste jag säga! Yrsa Stenius skrev en mycket intressant artikel om detta på Göteborgs-Postens kultursida i veckan som gick. Rubriken var "Zlatan ingen god förebild". Hon är helt inne på ditt spår och utan att ha läst boken, utan bara läst vad ni skriver, så förstår jag vad ni menar.

  http://www.gp.se/kulturnoje/1.858884-yrsa-stenius-zlatan-ar-ingen-god-forebild

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den måste jag gå in och läsa - tack!

   Radera
 4. Visst är han en bra fotbollsspelare....men mycket mer än så är han inte.
  Jo...förmodligen är han rik också ;)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle tro att det är ett rätt bra antagande...;)

   Radera
 5. Boken ligger i min ska-läsa-hög och jag är väldigt nyfiken på den trots att jag inte är intresserad av fotboll och egentligen inte har någon uppfattning om vem personen Zlatan är. Har hört så många olika omdömen och bara det gör ju att jag måste läsa den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli väldigt kul att höra vad du tycker om den!

   Radera
 6. Jag har inte läst boken och planerar heller inte att läsa den.
  Jag har en ambivalent inställning till Zlatan. Beror förstås på att han svävar mellan ytterligheter. I ena stunden gudabenådad fotbollsspelare med den där positiva glimten i ögat, i nästa en egotrippad lymmel. Så är det ofta med de största idrottsprofilerna, de är sällan de enklaste människorna att förstå sig på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tyvärr så tycker jag nog att han är en egotrippad och omogen gudabenådad fotbollsspelare - för det kan ingen ta ifrån honom - en enormt duktig fotbollsspelare är han verkligen!

   Radera
 7. har inte läst boken än, men den är snart på tur. Håller med Steve när det gäller Zlatan. Han är en av de största inom fotbollen, kanske inte alltid enkelt...
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är han en av de största inom fotbollen, det är jag helt på det klara med, men det försvarar inte vilket beteende som helst...

   Radera
 8. Jag har inte läst boken och jag försvarar absolut inte hans beteende. Men jag tror inte han hade nått ditt han är idag utan sin obevekliga attityd. I ett Jante-land som Sverige krävs nog tyvärr att man är hård och kaxig. Beundrar hans talang men förstår inte alltid hans uttalanden. Jag är ändå glad att han väljer att representera Sverige, att han är svensk och banar väg för många andra talanger! Jag tänker då främst på John Guidetti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag beundrar också hans talang, men samtidigt är det mycket jag inte beundrar...

   Radera
 9. Har läst boken. Genom hela boken framställer har sin bakgrund som oerhört traumatisk men jag tycker inte hans bakgrund skiljer sig mycket från de flestas i Rosengård eller i andra förorter för den delen. Han beter sig som ett stort barn, måste ha, måste göra, måste kompensera, måste vidare. Undrar vad den till synes mogna, själständiga, kloka, vettiga Helena ser hos honom. Hon föder barn och vakar ensam på sjukhus medan hennes "man" spelar Playstation. MEN han är en bra fotbollsspelare NÄR det "stämmer".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är han en duktig fotbollsspelare, och det kan ingen ta ifrån honom, och han måste ju ha något annat också eftersom han är älskad av så många, men jag tycker fortfarande att det finns många sidor som kan ifrågasättas!

   Radera
 10. Ränderna går aldrig ur... han är präglad av sin uppväxt. Tänk er ett liv i en stadsdel där inga vanliga lagar gäller, bussar ställs in pga stenkastning, ambulanser behöver poliseskort och polibilarna i sin tur blir hoppade på! Jag gillar Zlatan, men inser att boken kan ändra på det så därför tänker jag inte läsa den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår också att uppväxten har präglat honom, men det jag tycker är lite läskigt är att boken säkert kommer att läsas av många unga som har honom som idol och förebild, och frågan är om det är en god förebild...

   Radera
 11. Nej...jag har heller aldrig varit nåt fan av Zlatan. Och att läsa boken lockar inte speciellt, och ännu mindre efter din recension. Haha! =o)
  Fortsatt trevlig söndag.

  Tinefis Skrivna Ord
  (av nån anledning kan jag inte kommentera när jag är inloggad med mitt wordpress konto)

  SvaraRadera
 12. Fast lite kul var det att läsa boken också - även om det var onödigt mycket av "same same but different".

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Oj vad sugen jag inte blev på att läsa boken... Jag är totalt ointresserad av sport och om möjligt ännu mer ointresserad av Zlatan. Det gör mig förmodligen till en sämre människa, men det får gå ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du är rätt ok som människa ändå ;) Nej, skämt åsido, det underlättar helt säkert med ett visst fotbollsintresse om man ska läsa boken.

   Radera
 15. Har boken liggandes här hemma men har inte tagit mig tid att läsa den ännu. Kanske låter den ligga och fortsätter se Zlatan som enbart en begåvad fotbollsspelare. Det du beskriver ur boken är nog den bild jag har av honom som privatperson och den känns ju isf enbart tröttsam.. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog lite så, tyvärr! Att han är en gudabenådad fotbollsspelare, är det ju faktiskt ingen som kan ta ifrån honom, men resten...

   Radera
 16. Är boken värd att läsa då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter kanske konstigt, men ja, det tycker jag. Det är ingen bok jag tänker köpa och ha i hyllan, men jag är glad att jag läste den.

   Radera
 17. Att han är ett stort ego är kanske just orsaken till hans framgång. Det brukar nog ofta vara så med framgångsrika personer, oavsett om de är idrottsmän, artister eller företagare. Priset man (omgivningen) får betala är en ofta odräglig person. För övrigt träffade jag en häst i veckan som också heter Zlatan. Men han såg ganska snäll ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, men det finns kanske olika grader av egon också...!?

   Radera
 18. Zlatan är "narcissist" och då saknar man empati och tror sig själv som en mycket stor och viktig person. Det är hans bakgrund som präglat honom, kort sagt....

  Jag har den som ljudbok och får väl öronsprång om jag skall lyssna, men kanske värt i patientutredningssyfte.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...blev lite taskig svenska där sorry....

   Radera
  2. Det ska verkligen bli spännande att höra vad du tycker om den efter att ha lyssnat - vem är det som läser? Boken är ju verkligen skriven på ett sådant vis så att det "låter" som det är Zlatan själv som pratar.

   Radera
  3. Det är Jonas Malmsjö som är uppläsare och han brukar vara väldigt bra!!!

   Radera
  4. Jag ser med spänning fram emot vad du tycker om den!

   Radera